India voert strijd op tegen eenmalig gebruik plastic artikelen
17 Sep, 08:39
foto
Schoolkinderen in New Delhi lopen met plakkaten en stoffen tassen om bewustzijn te creëren tegen plasticvervuiling. (Foto: EPA-EFE)


De strijd van India tegen eenmalig gebruik van plastic artikelen begint aan kracht te winnen, waarbij overheidsdiensten en ministeries plastic bekers, borden en tassen verbieden. Onder hen is het ministerie van Wonen en Stedelijke gebieden, die alle plastic artikelen voor eenmalig gebruik, inclusief plastic mappen, heeft verboden.

De Airport Authority van India heeft gezegd dat 55 luchthavens nu vrij zijn van plastic voor eenmalig gebruik, terwijl nationale luchtvaartmaatschappij Air India heeft aangekondigd dat het plastic producten voor eenmalig gebruik, zoals lepels, bekers en borden, voor de meeste vluchten vanaf 2 oktober, Mahatma Gandhi’s verjaardag, zal verbieden.

"Plastic theekopjes zullen worden vervangen door stevige papieren bekers. Bananenchips en broodjes worden momenteel verpakt in plastic zakjes, en deze zullen worden veranderd in zakjes met boterpapier," zei de luchtvaartmaatschappij.

Mahindra Group-voorzitter Anand Mahindra tweette een foto van hervulbare flessen en zei dat die het oude model plastic flessen hadden vervangen, nadat een sociale media gebruiker hem had geattendeerd op een foto van een bestuursvergadering.

Premier Narendra Modi had eerder zijn landgenoten gevraagd om plastic voor eenmalig gebruik kwijt te raken vóór 2 oktober. Tijdens een recente conferentie van partijen bij het Verenigde Naties Verdrag ter bestrijding van woestijnvorming, zei hij: “Mijn regering heeft aangekondigd dat India de komende jaren een einde zal maken aan plastic voor eenmalig gebruik. We zijn toegewijd aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke substituten en een efficiënte methode voor het verzamelen en verwijderen van plastic."

Kunststof voor eenmalig gebruik omvat volgens de VN, plastic producten zoals zakken, rietjes, borden en flessen die na één keer gebruiken worden weggegooid. Zoals de meeste landen heeft India een groeiend plasticprobleem: het verstikt rivieren en creëert gevaren op het land. Koeien, die vrij rondlopen op de wegen, worden vaak gedood door de plastic zakken die ze inslikken tijdens het zoeken naar voedsel onder afval. In Mumbai, de financiële hoofdstad van het land, zijn stranden vaak bezaaid met plastic afval, dat dan zijn weg vindt naar de oceaan. Een afvalheuvel aan de rand van Delhi veroverde krantenkoppen nadat deze 65 meter hoog bleek te zijn, slechts een paar meter lager dan de iconische Taj Mahal. Verschillende staten hebben geprobeerd plastic te verbieden. Sikkim in het noordoosten verbood plastic wegwerpzakken in 1998, terwijl anderen het in de een of andere vorm in de loop van de jaren deden. Maar de meeste verboden waren slecht uitgevoerd.

Milieuactivisten zeiden dat er veel meer moet worden gedaan, dan alleen het verbieden van plastic voor eenmalig gebruik. "Plastic voor eenmalig gebruik is slechts een kleine fractie van de totale plastic verpakking." Swati Singh Sambyal, programma manager van milieubeheer (afvalbeheer) bij het non-profit centrum voor Wetenschap en Milieu, zei: "Een verbod is een heel klein onderdeel van de hele oplossing. We moeten afvalbeheer op orde krijgen in het scheiden van kunststoffen. We kunnen nat en droog niet met succes scheiden." Ze merkte ook op dat er geen gegevens zijn over de hoeveelheid plastic afval voor eenmalig gebruik in India.

"Wanneer we een verbod instellen, werkt het ongeveer een maand vanwege de gevoerde campagnes, maar het gaat langzaam dood. Als je een holistisch plastic verbod wilt, moeten veel dingen worden uitgewerkt, met een duidelijke definitie van wat je bedoelt met plastic voor eenmalig gebruik en richtlijnen voor het overschakelen op alternatieven”, legde ze uit.

Sanjay Kumar, expert op het gebied van afvalbeheer van Skat Consulting, zei: "Een verbod helpt op een of andere manier bij minder rommel, dat is een zichtbare impact. Tenzij we een adequaat systeem hebben voor inzameling en recycling, werken deze verboden niet lang.”

Hoewel India minder plastic produceert dan veel andere landen, is het nog steeds een enorm probleem. De Verenigde Staten produceren jaarlijks ongeveer 37,83 miljoen ton plastic afval en China produceert 59,08 miljoen ton. India genereert ongeveer 5,6 miljoen ton. Er is ook bezorgdheid geuit over wat er gebeurt met de honderdduizenden werknemers in de plasticindustrie en sommigen geloven dat het probleem niet het plastic zelf is.

Professor Rajagopalan Vasudevan van het Thiagarajar College of Engineering, staat bekend als de plastic man van India voor het ontwikkelen van een methode om plastic afval te hergebruiken om stevigere wegen aan te leggen, zei dat het in India gegenereerde afval goed kan worden gebruikt voor het bouwen van wegen.

"Het doel moet niet zijn om te verbieden, maar om te plannen, want plastic is de vriend van een arme man en de behoefte van de gewone man. Het is het meest bruikbare materiaal op elk gebied, van naald tot machine. Op zichzelf is het geen probleem. Het is de menselijke cultuur die het probleem is. We smijten het overal zonder onderscheid." Hij voegde eraan toe: "Je kunt al het in India geproduceerde plastic afval in wegen gebruiken. Geef het maar aan mij."