VS en Brazilië stemmen in met ontwikkeling Amazone
14 Sep, 12:30
foto
De ministers van Buitenlandse Zaken Brazilië, Ernesto Araujo en van de VS, Mike Pompeo, hebben elkaar vrijdag ontmoet in Washington. (Getty Images)


De Verenigde Staten (VS) en Brazilië zijn vrijdag overeengekomen om de ontwikkeling van de particuliere sector in de Amazone te bevorderen. Dat is gebeurd tijdens een bijeenkomst in Washington. Ze hebben ook een fonds ter instandhouding van de biodiversiteit van US$ 100 miljoen toegezegd voor de Amazone onder leiding van de particuliere sector.

De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat het openen van het regenwoud voor economische ontwikkeling, de enige manier was om het te beschermen. Ernesto Araujo sloeg ook terug op kritiek op de manier waarop Brazilië omgaat met de bosbranden. Hij vertelde verslaggevers in Washington dat beweringen dat het land "niet in staat is de uitdagingen aan te gaan" niet waar zijn.

Finland heeft er vrijdag bij de EU-landen op aangedrongen te overwegen te stoppen met het importeren van rundvlees en sojabonen uit Brazilië om druk uit te oefenen op Brazilië om de branden aan te pakken. Dit jaar zijn er meer dan 80.000 branden uitgebroken in het Amazone-regenwoud.

Araujo zei: "We willen samen zijn in het streven naar ontwikkeling voor het Amazonegebied, waarvan we overtuigd zijn dat dit de enige manier is om het bos te beschermen. We hebben dus nieuwe initiatieven nodig, nieuwe productieve initiatieven, die banen creëren, die inkomsten genereren voor mensen in het Amazonegebied en dat is waar ons partnerschap met de Verenigde Staten erg belangrijk voor ons zal zijn."

De Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo zei dat het investeringsfonds voor biodiversiteit bedrijven in moeilijk bereikbare delen van het Amazonegebied, zou ondersteunen. Hij voegde eraan toe: "De Brazilianen en de Amerikaanse teams zullen onze belofte nakomen die onze presidenten in maart hebben gedaan. We krijgen een 11-jarig Impact Investment Fund van 100 miljoen dollar voor behoud van de biodiversiteit in Amazone en dat project zal worden geleid door de particuliere sector."

Vorige week hebben zeven Zuid-Amerikaanse landen overeenstemming bereikt over maatregelen om het Amazonegebied te beschermen. Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Suriname hebben een pact getekend, waarin een netwerk voor rampenbestrijding en satellietmonitoring is opgenomen. Op een top in Colombia kwamen ze ook overeen om te werken aan herbebossing.