Bahama's pareert kritiek over hulpverlening na ramp
10 Sep, 06:33
foto
De Verenigde Naties zegt dat zo'n 70.000 mensen op de getroffen Bahama's eilanden, onderdak en voedsel nodig hebben. (Foto: Reuters)


Inwoners op de Abaco-eilanden hebben de Bahamaanse regering ervan beschuldigd, geen hulp te bieden en plunderingen te voorkomen. Orkaan Dorian heeft een week geleden dood en verderf gebracht op Abaco en de Grand Bahama. Tot nu toe hebben de autoriteiten doorgegeven dat 45 mensen zijn gedood, maar ze hebben ook voorspeld dat het dodental waarschijnlijk rap zal stijgen, omdat honderden, mogelijk duizenden mensen nog steeds worden vermist.

Volgens de Verenigde Naties hadden ongeveer 70.000 mensen voedsel en onderdak nodig. Duizenden inwoners uit de zwaarst getroffen gebieden op de Abaco-eilanden zijn naar de hoofdstad van het land, Nassau, gestuurd, waar autoriteiten zeggen dat ze misschien tenten of containers moeten gebruiken om de slachtoffers te huisvesten.

Minister van Volksgezondheid Duane Sands verwierp beschuldigingen dat de regering het aantal slachtoffers verdoezelde. Hij zei dat de prioriteit niet was om de doden te tellen, maar om de vermisten te zoeken en hulp te bieden aan mensen in nood, citeert de krant Miami Herald hem.

'Geen eten, geen medicijnen, geen water'
In Marsh Harbour, waar 90% van de infrastructuur is beschadigd of vernietigd, klaagden bewoners dat de hulp te langzaam op gang kwam. "We hebben benzine uit vernietigde auto's moeten nemen om gewonde mensen te vervoeren. Er is geen voedsel, geen medicijnen en geen water", zei de 37-jarige Tepeto Davis. "We lijden hier en niemand geeft om ons."

Carl Smith, woordvoerder van het National Emergency Management Agency (Nema) van de Bahama's, zei: "We doen alles wat we kunnen om zo effectief en zo efficiënt mogelijk te bewegen als we kunnen, gezien de omstandigheden. We moeten nu omgaan met een ramp."

Er waren ook angsten dat diarree en door water overgebrachte ziekten zich zouden kunnen verspreiden, omdat drinkwater besmet zou kunnen zijn, zei de Pan American Health Organization, maar er waren geen gevallen van cholera gemeld.

Mark Green, hoofd van het US Agency for International Development (USAID), zei dat hij "getroffen was door de gerichte aard van de verwoesting" op de Abaco-eilanden, en dat sommige gebieden er "bijna uitzagen alsof er een nucleaire bom was gevallen".

'Ik heb een huis nodig'
Ongeveer 3.500 mensen zijn geëvacueerd naar Nassau door passagiersvliegtuigen, cruiseschepen, overheidsboten en schepen. Terwijl sommigen zochten naar onderdak, maakten anderen zich zorgen dat het lang zou duren voordat ze hun leven weer opbouwden.

"De regering zegt dat iedereen wordt gevoed, en dat is goed," vertelde de 61-jarige Anthony Morley aan persbureau Reuters in een resort waar vrijwilligers kamers voor overlevenden hadden gesubsidieerd. 'Maar voor voedsel kan ik vissen. Ik heb een huis nodig. Ik heb geen bed, geen koelkast.'

Jenelle Eli, een woordvoerster van het Rode Kruis, zei: "Mensen zijn bezorgd over hun volgende stap, maar ook hoe ze een inkomen zullen verdienen en hoe hun leven er in de toekomst uit zal zien."

Op zaterdag legde een humanitair cruiseschip met 1.400 mensen aan in Riviera Beach, Florida. Er waren berichten op zondag, dat passagiers aan boord van een veerboot die de Bahama's naar de VS zou verlaten, het bevel kregen om uit te stappen als ze geen visum hadden. In een verklaring zei de Amerikaanse douane en grensbescherming dat het "particuliere vaartuigen en vliegtuigexploitanten sterk aanmoedigt om evacuatiemissies te coördineren met de Bahamaanse autoriteiten alvorens iemand uit de Bahama's te evacueren".

Ondertussen stuurt het Wereldvoedselprogramma van de VN voedsel en voorraden. Andere aanbiedingen van internationale hulp zijn onder meer: USAID heeft gezegd dat het $ 2,8 miljoen aan hulp zal toewijzen, evenals noodvoorraden voor 44.000 mensen. Het Amerikaanse Rode Kruis zegt US$ 2,8 miljoen te hebben vastgelegd. India heeft zijn directe noodhulp aan de getroffen gebieden in de Bahama's zondag uitgebreid naar US$ 1 miljoen. De Britse Royal Navy en particuliere organisaties helpen bewoners naar Nassau te evacueren.

Dorian scheurde door de noordelijke Bahama's als een orkaan van categorie vijf met windstoten van 300 km per uur en enorme stormvloeden. De orkaan is afgenomen tot een posttropische cycloon en is zaterdag in de Canadese provincie Nova Scotia aan land gekomen, waarbij bomen werden omvergeworpen en de stroom van meer dan 450.000 huishoudens werd verbroken.