Meer dan 2.300 tijgers afgeslacht en verhandeld
23 Aug, 10:22
foto
Tijgerdelen worden verkocht als decoratie en voor de lucratieve Chinese geneesmiddelenmarkt. (Foto: Reuters)


Meer dan 2.300 tijgers zijn in deze eeuw afgeslacht en illegaal verhandeld. Dat staat in een nieuw rapport dat aandringt op meer actie om de grote katten te beschermen. Ondanks een toename van de wereldwijde tijgerpopulatie, vertoont de illegale handel geen tekenen van afname, zegt een rapport van Conservation group Traffic.

Met een gemiddelde van meer dan 120 illegaal verhandelde tijgers die elk jaar - meer dan twee per week - in beslag worden genomen sinds het jaar 2000, waarschuwt de groepering   conserveringsgroep Traffic in haar rapport op dinsdag dat er weinig uitstel was voor de soort. Auteur Kanitha Krishnasamy, die de activiteiten van Traffic in Zuidoost-Azië leidt, zei dat de cijfers zeer zorgwekkend waren. "Het lijkt erop dat we deze strijd verliezen", vertelde ze persbureau AFP.

In 1900 zwierven naar schatting meer dan 100.000 tijgers over de planeet, maar dat daalde tot een record laag niveau van 3.200 wereldwijd in 2010. Sindsdien is het aantal tijgers toegenomen, maar er zijn naar schatting nog steeds minder dan 3.900 tijgers over in het wild.

"Deze schadelijke handel, bewezen door het voortdurend hoge aantal hele huiden, hele dieren - zowel dood als levend - en botten, is een bewijs van de voortdurende vraag naar tijgerdelen," zei Krishnasamy. "De tijd om te praten is voorbij: woorden moeten worden omgezet in daden om verder verlies van de tijger te voorkomen," zei ze in een verklaring.

Traffic, dat campagnes voert om bedreigde dieren te beschermen en regeringen te helpen diegenen te vangen die hun onderdelen verhandelen, publiceerde een nieuwe analyse waarin 19 jaar aan gegevens over tijgervangsten van over de hele wereld werden bekeken. Het bleek dat tussen 2000 en 2018 naar schatting 2.359 tijgers in beslag werden genomen in 32 landen en gebieden.

Huiden zijn de meest in beslag genomen tijgerdelen, met gemiddeld 58 hele tijgervellen die elk jaar in beslag worden genomen, constateerde het rapport ook een duidelijke toename van het aantal aanvallen op de dieren, zowel dood als levend. India, dat 's werelds grootste wilde tijgerpopulatie heeft, blijft het land met het hoogste totale aantal aanvallen, consistent met bevindingen van voorgaande jaren. Het was goed voor 40,5 procent van alle incidenten en 26,5 procent van de in beslag genomen tijgers. Buiten het bereik van de tijger werden in totaal 56 aanvallen geregistreerd, voornamelijk in Taiwan, China en Mexico.

Uit het rapport bleek dat huiden het meest gebruikte deel van de tijger is. (Foto: Reuters)

Rol van fokcentra
De studie benadrukte ook de groeiende rol die veredelingscentra spelen bij het voeden van de illegale tijgerhandel, vooral in Zuidoost-Azië. De tijgerfokkerij industrie beweert vaak dat de handel in dieren in gevangenschap helpt om de druk op wilde katachtigen te verlichten, maar natuurgroepen zeggen dat het het stigma rond het kopen van de dieren of hun lichaamsdelen vermindert en nieuwe markten voor hen zou kunnen creëren.

Meer dan de helft van de aanvallen van tijgers in Thailand en een derde van die in Vietnam in de afgelopen twee 20 jaar werden geïdentificeerd als afkomstig van fokfaciliteiten in gevangenschap, zei Traffic.

"Inbeslagnemingen van gevangen dieren blijven doorgaan en dienen als een sterke aanduiding dat dergelijke voorzieningen de instandhoudingsinspanningen om deze soort te beschermen en mogelijkheden voor witwassen en andere illegale activiteiten ernstig ondermijnen," zei senior Traffic misdaadanalist Ramacandra Wong in de verklaring.

Het rapport van dinsdag werd vrijgegeven tijdens de conventie over internationale handel in bedreigde diersoorten (Cites) in Genève om het verdrag dat de handel in meer dan 35.000 soorten planten en dieren beheert, te evalueren en bij te sturen. Tijgerboerderijen staan  ​​op de agenda, waarbij de auteurs van het rapport Cites oproepen om faciliteiten te controleren om ervoor te zorgen dat ze niet helpen de illegale handelsketen te voeden.
Advertenties

Friday 21 February
Thursday 20 February
Wednesday 19 February