Column: Wie is een crimineel?
20 Aug, 00:59
foto
President Desi Bouterse heeft korpschef Roberto Prade een duidelijke boodschap gegeven: "Zorg dat uw korps onderdeel is van de oplossing en niet onderdeel van het probleem." (Foto: René Gompers)


Hoe herken je een 'zware crimineel'? Wat is het profiel van een 'zware crimineel'? Korpschef Roberto Prade staat voor de moeilijke taak om eerst een goede profielbeschrijving te maken om de echte criminelen - de grote boys - zware slagen toe te brengen. Doet hij dat niet, dan zal hij de verkeerde richting opkijken. Wat betekent dat hij zijn missie om het groter belang te dienen, niet zal kunnen volbrengen. Hij zal dan blijven steken bij de kruimeldieven, de koperdieven en de kettingrovers. Degenen die hij achter slot en grendel moet krijgen, zullen dan de spreekwoordelijke lachende derde zijn.

Het predicaat van 'boeven met boeven vangen' gaat hier ook niet op, want anders zaten al heel wat zware criminelen in de bak. Dat criminelen binnen het politiekorps zijn geïnfiltreerd is geen geheim. Om hun miljoenen belangen veilig te stellen deinzen de 'grote boys' waar Prade het over heeft, voor niets terug. Prade heeft de 'eervolle en zware taak' om de poes' poesi e luki merki-situatie weg te maken. Door de rotte appels uit de mand van het korps op te ruimen, zal de nieuwe korpschef met een opgeschoond korps beduidend meer resultaten boeken. Prade en het korps zullen daardoor vertrouwen winnen, niet alleen van de Surinamer, maar ook van internationale organisaties die zich bezighouden met bestrijding van drugs en witwassen van geld uit het criminele circuit.

Prade heeft in veertien maanden tijd een bliksemcarrière gemaakt. Hij was hoofdinspecteur bij 'Kapitale Delicten'. Van de ene op de andere dag bombardeerde Juspol-minister Stuart Getrouw hem tot korpschef. Antonio Chin werd van zijn troon gestoten door Getrouw. Hoofdinspecteur Prade kreeg met de snelheid van een vuurpijl de benoeming van commissaris van politie om leiding te kunnen geven aan het korps.
Iwan Rasoelbaks is al jaren waarnemend president van het Hof van Justitie. Waar(om) blijft zijn benoeming tot Hofpresident steken? Prade was in 14 maanden tijd al formeel korpschef. 

De nieuwe politiebaas heeft ook een dwingende opdracht meegekregen van president Desi Bouterse. "Zorg dat uw korps onderdeel is van de oplossing en niet onderdeel van het probleem." De invulling van die immense taak, laat Bouterse over aan Prade. Immens, omdat invulling geven aan de opdracht van de hoogste baas, HET probleem kan worden voor de politiechef. Stelt u zich dat voor: Prade moet criminelen oppakken en opsluiten die deel uitmaken van de GEVESTIGDE ORDE.

Hij zal de opdracht van de opperbevelhebber van de strijdkrachten naar juiste waarde moeten schatten. Een regering hoort de nationale belangen of zoals Prade het zegt 'het groter belang' op de eerste plaats te stellen. Of het nu gaat om Alcoa of de aanpak (beheersing) van criminaliteit in het land, de leidraad moet zijn HET NATIONAAL BELANG. Het handelen van Prade moet worden bepaald door het belang van land en volk, het groter belang. Dus om criminelen te kunnen herkennen, moet de 49e korpschef niet naar beneden kijken, maar fier omhoog. 

Nita Ramcharan
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May
Saturday 23 May