Leraren Hong Kong sluiten zich aan bij protesten
17 Aug, 10:44
foto
Leraren in Hong Kong zijn de nieuwste groep die zich heeft aangesloten bij de wekenlange protesten. (Foto: Al Jazeera)


Duizenden leraren trotseerden vandaag het hete, stormachtige weer om door het centrum van Hong Kong te marcheren om de  inactiviteit van de overheid en het vermeende politiegeweld aan de kaak te stellen van studenten die protesteerden tegen de uitleveringswet van de stad. De protesten, die nu de elfde week ingaat, zijn uitgegroeid tot een roep om democratie.

Met paraplu's om dampende hitte en regen te bestrijden, stroomden leraren een hoofdweg op. Ze zochten hun weg door een park en riepen "bescherm de volgende generatie studenten!".

Het protest begon in het park Chater Garden in het centrum van Hong Kong. De planning was om de mars te eindigen bij het huis van de omstreden leider Carrie Lam, maar het protest werd door de politie omgeleid.

"Als lerares moeten we onze steun aan hen tonen," zei Carina Ma, een lerares Engels in de veertig die op zaterdag aan het marcheren was. "Als de leraren niet de rolmodellen zijn om tegen brutaliteit en geweld te staan, kunnen we onze studenten niet goed onderwijzen. Dus moeten we naar voren treden en voor hen opkomen." De stemming was zowel vastberaden als boos, met sommige marslopers die zwaaiend met hun borden voor de politie "Free Hong Kong!" zongen.

Leraren zijn de nieuwste groep in de samenleving om deel te nemen aan wijdverbreide demonstraties die het Chinese grondgebied sinds begin juni op zijn kop heeft gezet. Wat begon als een protest tegen een nu opgeschorte uitleveringswet die het mogelijk zou maken verdachten naar het vasteland van China te sturen, is in grotere woede gezwollen over Chinese inmenging in de zaken van het semi-autonome gebied. Hoewel demonstranten al bijna drie maanden demonstreren, heeft de door Beijing gesteunde regering geweigerd om in te gaan op één van de vijf belangrijkste eisen van de demonstranten, waaronder algemeen stemrecht, volledige intrekking van de wet en amnestie voor alle gearresteerde demonstranten.

De meeste demonstraties zijn vreedzaam geweest, maar in de avond zijn randgroepen vaak in botsing gekomen met de politie, waarna de demonstraties uitbarsten in met traangas gevulde chaos op straat. De politie van Hong Kong zei donderdag dat ze minstens 748 mensen hadden gearresteerd sinds de protesten begonnen.


'Ze voelen zich echt wanhopig'
Lerares Engels Ma maakt zich zorgen om de veiligheid van haar studenten en hun welzijn, vooral met het nieuwe schooljaar in aantocht. "Ik denk dat de meesten van hen zich niet kunnen concentreren op de lessen. Ze zijn zo verward en boos en emotioneel," zei ze. Velen hebben volgens haar te maken hebben met politieke onenigheid binnen hun families. "Als we op school niet kunnen zorgen dat ze zich gesteund voelen en dat naar hen geluisterd wordt, voelen ze zich echt wanhopig".

Ming Lam (34) een klinische instructeur, herhaalde deze zorgen. "Ik maak me echt zorgen over hun studies, omdat ze veel tijd doorbrengen met vechten voor vrijheid en democratie in Hong Kong," zei Lam, terwijl ze een baby aan haar borst vastmaakte. Ze spreekt haar bezorgheid uit over hoeveel kans haar studenten in het weekend hebben om veilig naar klassen in verschillende ziekenhuizen te gaan tussen traangas en wegversperringen.

Kristof Van den Troost, universitair docent aan het Centre for China Studies aan de China University van Hong Kong, zei dat hij vreesde voor wat de "regering Hong Kong doet" te midden van de lopende protesten. "We blijven doorgaan, ook al is de druk erg hoog om te stoppen en op te geven, omdat alles zo hopeloos aanvoelt", zei de 37-jarige Belgische inwoner die 14 jaar in Hong Kong heeft gewoond. "Op dit moment zijn de dingen behoorlijk gespannen. We verwachten dat er binnenkort spanningen op de campus zullen zijn, omdat het schooljaar gaat beginnen. De dingen zullen erg turbulent zijn".

'Bedreigingen' uit Beijing
De spanningen waren bijzonder hoog deze week nadat een luchthavenbezetting dinsdagavond bloedig werd, waarbij demonstranten twee mannen van het Chinese vasteland sloegen en vastbonden. Beijing heeft ook zijn retoriek opgevoerd en gezegd dat de protesten tekenen van "terrorisme" toonden. Het gaf beelden vrij van troepenopbouw over de grens in Shenzhen. Maar sommige Hongkongnezen blijven ongestoord.

"Ik geloof niet dat de Chinese regering iets zal doen," zei Lam. "Ik denk dat het alleen maar een bedreiging is". Van den Troost was het ermee eens dat Chinese militaire interventie onwaarschijnlijk leek. "Het zou slecht zijn voor China zelf," zei hij. "Het belangrijkste voor Hong Kong is vasthouden aan geweldloze protesten, omdat we de regering van het vasteland geen excuus willen geven om hierheen te komen." Hij voegde eraan toe: "Het is altijd een mogelijkheid. Tijdens 4 juni 1989 verwachtten mensen niet dat het leger zou optreden en dat deden ze, dus je weet het nooit." Hij verwees daarmee naar het optreden op het Tiananmen-plein in Beijing.
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February