Suriname maakt goede beurt mini-marathon in Frans-Guyana
12 Aug, 08:34
foto
Surinaamse atleten hebben ook meegedaan aan de mini-marathon in St. Laurant, Frans-Guyana.


Bij de zevende editie van de mini-marathon op zaterdag 10 augustus deed een groep van 12 deelnemers uit Suriname mee. Vanwege de 70e jaardag van de stad Saint-Laurent du Maroni werd deze gebruikelijke snelloop gehouden. De 18-jarige Janiek Pomba uit Brokopondo kwam als eerste persoon binnen.

Er waren ter gelegenheid van de viering tal van activiteiten in Saint-Laurent waaronder de 16k snelloop, die start bij de militaire kazerne in Saint-Jean en eindigt in het stadion van Saint-Laurent. Deelnemers kunnen met een bus naar de startlocatie vervoerd worden. 19 dames en 33 heren startten iets later dan gepland in de koele ochtend met hier en daar wat mist. Het terrein is glooiend, maar vrij recht toe recht aan. Sporters uit Suriname doen al jaren aan deze wedstrijd mee en dit keer waren er wel 9 nieuwkomers. Het deelnemersveld bestond met name uit mensen van middelbare leeftijd of ouder.

De talentvolle Janiek Pomba deed voor de eerste keer mee en presteerde het om direct als nummer een over de eindstreep te komen. Hij was trouwens de enige junior onder de mannen. Bescheiden als hij was kwam hij handen te kort om de prijzen in ontvangst te nemen. Er waren geen junioren meisjes bij deze race, maar wel andere categorieën. Debbie France (64) die ingedeeld was bij veteranen 3 vrouwen was de enige vrouw daarin en tevens ook de oudste vrouw. 

Gaandeweg het parcours werd het behoorlijk warm en een deelnemer van Franse zijde moest afgevoerd worden na binnenkomst. Men had maar 2 waterposten en dat is gewoon te weinig voor zo’n afstand. Men doet geen digitale tijdmeting zoals bij ons en het duurde toch wel enige tijd voordat alles in orde was voor de uitslag. Zoals we vaker zien in ons buurland worden producten gegeven als prijs en bij deze race had men huishoudelijke elektronica naast bekers. 

De route is niet autovrij en er zijn wel begeleiders hetzij op de fiets of in de auto om de zaak te controleren. Volgens Pomba en ook anderen klopten de aangegeven kilometers langs de weg niet met de werkelijkheid. Men maakte ook een misser door bij veteranen 2 dames, de winnaar over te slaan. Maar dat werd weer goed gemaakt door die alsnog de prijzen toe te kennen. Sportief was het zeker dat de dame die eigenlijk niet meer in aanmerking kwam voor een prijs, die toch mocht houden. Voor zowel nieuwkomers Clifton Kempes als Gilberto Gittens was het een goede ervaring geweest mee te doen, waarbij laatstgenoemde als vierde man binnenkwam. Voor anderen ging het misschien wat minder, maar iedereen volbracht deze race. 

Uitslagen                                                                                               
Winnaar junioren mannen en overall winnaar: Janiek Pomba 59:14
Nummer 3 senioren mannen: Gilberto Gittens 1:03:41
Nummer 3 veteranen 1 dames: Shirley Heath 1:59:30
Nummer 1 veteranen 2 dames: Tanya Frijmersum 1:38:21/nummer 2 Niermaladebie Hiralal 1:42:19/nummer 3 Ninon Overeem-Lynch 2:06:16
Nummer 1 veteranen 3 dames: Debbie France 1:44:47
Senioren mannen: Valdano Samson 1:07:57                                                                                                  Veteranen 2 heren: Clifton Kempes 1:14:58                                                                                                        Veteranen 3 dames: Claudette de Bruin 2:08:45/Ivette Rozenblad-Bonapart 2:12:08/Diana Bruma-Overman 2:20:49
 
Tanya Frijmersum

Monday 10 August
Sunday 09 August