SDU blikt terug op de geschiedenis
09 Aug, 11:21
foto


Vandaag herdenken we twee belangrijke historische gebeurtenissen voor Suriname, namelijk de Internationale dag der Inheemsen en de dag der Javaanse immigratie. Wij van de SDU zijn van oordeel dat we tussen de feestvreugde door, ons diepgaand moeten bezinnen over de betekenis van deze dag voor ons allen, maar in het bijzonder voor deze twee groepen landgenoten.

Voor onze inheemse broeders en zusters betekent het de ongelijke strijd tegen de beter gewapende, wrede en roofzuchtige Europese overheersers welke niet alleen hun gronden heeft gekost, maar ook het leven van duizenden voorouders. Helaas wordt tot nu toe, deze nazaten van de inheemse bevolking het recht op hun gronden ontzegd. Wij van de SDU vinden dat het hoogtijd is om deze nazaten als vorm van compensatie de rechten op hun gronden wettelijk toe te wijzen.

Ook de voorouders van onze Javaanse broeders en zusters moesten, na te zijn geronseld met valse beloftes uit Indonesië, onder erbarmelijke situaties op de plantages werken voor de koloniale heersers. Ook zij hebben met hun zweet en bloed een plaats verworven op dit stuk land voor hun kind en kinds kinderen. Hoe wij hier ook samen kwamen, aan zijn grond zijn wij verpand.

Wan switi Ingi dey en dag der Javaanse Immigratie toegewenst, namens de Sociaal Democratische Unie.
Het kan en moet anders.