Hakrinbank en DSB gaan niet fuseren
De Hakrinbank en DSB Bank gaan niet fuseren benadrukt Rafiek Sheorajpanday, algemeen directeur van de Hakrinbank. “Het is absoluut niet aan de orde,” antwoordt hij tijdens een vragenronde op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van de bank, woensdagavond. Dat Hakrinbank 18 procent aandeel heeft in DSB betekent niet dat er stappen worden gemaakt om één bank te worden, geeft Sheorajpanday aan. Er komt wel een nauwe samenwerking tussen de twee banken, deelt hij mee.
De vergadering heeft ruim zes uren geduurd. Er zijn pittige en indringende vragen gesteld door de aandeelhouders aan de directie en raad van commissarissen. Al vanaf het begin waren er discussies, die af en toe hoog opliepen. Een groot deel van de aandeelhouders is teleurgesteld in de leiding van de financiële instelling. De bank heeft minder winst gemaakt én er is geen dividend uitgekeerd. Enkele aandeelhouders zijn zichtbaar teleurgesteld dat ze zonder geld naar huis gaan. “We gaan toch niet met lege handen naar huis, we hebben tenminste een paraplu gekregen,” merkt een andere aandeelhouder sarcastisch op over het pakketje dat bestaat uit een tas, met daarin het jaarverslag, een pen en een paraplu.
Een punt van heftige discussie is geweest over het feit dat de grootaandeelhouder, de overheid, tegen de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen in, nog steeds over 51 procent van de aandelen beschikt. Dat mag maximaal 20 procent zijn. De laatste vier jaren is het op elke AVA een heet hangijzer geweest. Elk jaar liet de overheid weten er werk van te maken om het belang te verminderen, maar dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. Dit jaar is meegedeeld dat de overheid dit jaar nog, zijn belang naar 35 procent wil verkleinen. Dit zal in samenspraak met de Hakrinbank en het ministerie van Financiën gebeuren. De aandeelhouders stellen dat dit “onkan” is en dat de bank “juist de culprit aan het faciliteren is.”
Er is heel lang fel gediscussieerd over de rechtmatigheid van de vergadering en het stemrecht van de overheid op de vergadering. Maar de tafel, waaraan de raad van commissarissen en de directie zat, zag op grond van juridisch advies over een brief van de Centrale Bank van Suriname die groen licht gaf, geen vuiltje aan de lucht. Enkele aandeelhouders stellen dat hun belang niet meer word behartigd. “De overheid heeft overwicht op de Centrale Bank en die heeft overwicht op de bank,” concludeert een aandeelhouder. Nog voor de herbenoeming van een commissaris en toelating van twee nieuwe, zijn aandeelhouders weggelopen. Er is over de toelating ook wat ophef geweest. Het was trouwens al heel erg laat. Aan het eind van de stemming was er nog een handjevol mensen aanwezig in de zaal.
Er is ook lang over en weer gediscussieerd over de relatie tussen DSB en de Hakrinbank. Bij de aandelenemissie van DSB vorig jaar, heeft Hakrinbank 18 procent van het totale aantal aandelen ingekocht. De DSB had nieuwe aandelen aangemaakt en verkocht om het eigen vermogen op te krikken. Nu gaat de Hakrinbank ook nieuwe aandelen aanmaken en een ‘achtergestelde’ lening aangaan om het eigen vermogen te vergroten. Bij deze vorm van lening kunnen aandeelhouders ook geld lenen aan de bank. De prospectus voor de aandelenemissie en de achtergestelde lening zijn in oktober beschikbaar.
De aandelenemissie en de lening moet SRD 200 miljoen opleveren. Het is tegelijkertijd ook een maatregel om de ‘BIS ratio’, een cijfer om de solvabiliteit van een bank aan te geven, te verbeteren geeft financieel directeur Magalie Loswijk-Keerveld aan. De Centrale Bank van Suriname heeft als regel dat een bank een BIS ratio van 10 procent moet hebben. Als het onder de 10 procent ligt mag er geen dividend uitgekeerd worden. De BIS ratio van de Hakrinbank voor 2018 is 7.65 procent. De aandeelhouders zijn er gebelgd over dat terwijl de DSB uit de brand geholpen is, het dit jaar slecht gaat met hun eigen bank. Zo erg dat er niet eens dividend wordt uitgekeerd, uit een teleurgestelde aandeelhouder zich.
De 18 procent aan aandelen in de DSB is een “strategische afweging gericht op het lange termijn belang van de bank” geeft Sheorajpanday aan. Hakrinbank wil onder andere zijn positie verstevigen en een groter marktaandeel hebben. “In tegenstelling tot wat er bericht wordt, een fusie is absoluut niet aan de orde,” zegt de bankdirecteur resoluut. “We praten niet over fuseren. Ik herhaal, Hakrinbank en DSB zijn niet in gesprek over een fusie. We gaan sommige dingen wel samen doen.” Keerveld voegt toe dat er veel voordelen zijn bij een nauwe samenwerking tussen de twee banken. Sommige systemen die de twee banken gebruiken komen al bijna overeen en sommige diensten worden bij het zelfde bedrijf afgenomen zoals B-Nets. Een samenwerking gaat bepaalde kosten drukken en de banken in staat stellen om meer en nieuwe diensten aan te bieden, geeft Keerveld aan.
René Gompers
Vandaag
-
10:48
Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
-
08:46
Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
-
06:51
De Twa-Twa in de Kolenmijn
-
04:53
Bewolking, regen en onweer
-
02:55
Vandaag en morgen nationale rouwdagen
-
00:57
Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
-
00:00
Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers