Gevaarlijke hittegolven treffen VS en Canada
20 Jul 2019, 12:35
foto


Het grootste deel van de Verenigde Staten heeft dit weekend te maken met exxtreem heet weer, met temperaturen die verder zullen oplopen, zeggen meteorologen. De hittegolf kan ongeveer 200 miljoen mensen treffen in grote steden zoals New York, Washington en Boston aan de oostkust en ook in de regio Midwest. In New York is de noodtoestand uitgeroepen.

Op sommige plaatsen kunnen de temperaturen in de buurt komen van of hoger zijn dan 38°C. Delen van Canada worden ook geraakt. Experts koppelen het voorkomen van meer frequente hittegolven in de afgelopen jaren aan klimaatverandering. Volgens nieuwe gegevens beleefde de wereld dit jaar zijn heetste juni ooit, met een wereldwijd gemiddelde temperatuur van 16,4°C. Eerder deze maand registreerde de Amerikaanse deelstaat Alaska, waarvan een deel binnen de poolcirkel ligt, recordhoge temperaturen.

Voor de paars ingekleurde gebieden geldt een waarschuwing voor extreme hitte, terwijl de oranje gekleurde gebieden een hitte waarschuwing hebben.

De hittegolf raakt een gebied dat zich uitstrekt van de Central Plains van Colorado en Kansas tot de Grote Meren in het noordoosten. De temperaturen stijgen ook in de meeste gebieden van de oostkust. De National Weather Service (NWS) publiceerde een kaart van de getroffen gebieden. "De wazige, hete en vochtige omstandigheden zullen het hele weekend aanhouden. Wees slim en blijf koel!" waarschuwde het NWS.

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, verklaarde "een plaatselijke noodsituatie als gevolg van de extreme hitte" in de stad. "Dit is een hittegolf die de komende dagen opkomt. Het zijn serieuze dingen", zei de burgemeester in een video op Twitter. "Vrijdag wordt slecht, zaterdag wordt echt heel slecht tot zondag." Hij drong er bij New Yorkers op aan de dreiging serieus te nemen, gehydrateerd te blijven en niet uit te gaan in het warme weer. De Blasio voegde eraan toe dat 500 "koelcentra" in New York werden geopend. Soortgelijke maatregelen werden ook genomen in Detroit en andere steden.

In Canada zijn warmtewaarschuwingen uitgegeven voor delen van de provincies Quebec, Ontario en Nova Scotia. Dag temperaturen in Toronto kunnen aanvoelen als 40°C op vrijdag en zaterdag, wanneer de luchtvochtigheid wordt ingecalculeerd. Ernstige onweersbuien worden ook verwacht. Canadese meteorologen zeggen dat in Montreal de temperatuur de komende twee dagen zou kunnen aanvoelen als 45 ° C met vochtigheid.

Amerikaanse meteorologen zeggen dat de hittegolf naar verwachting het hele weekend zal doorgaan, en sommige steden zien hun hoogste temperaturen in jaren. In sommige steden is het misschien net zo heet als in Death Valley, Californië, een woestijnregio die bekend staat om zijn extreme hitte. Maar ze zeggen dat er begin volgende week een dramatische verandering op komst is. De verwachting is dat het extreme weer plotseling zal afkoelen.
Advertenties

Wednesday 02 December
Tuesday 01 December
Monday 30 November