Brazilië: 40 doden bij gevangenisgeweld Manaus
28 May 2019, 11:50
foto
Familieleden en kennissen wachten voor de poort van de gevangenissen op nieuws over de dodelijke rellen in het instituut. (Foto: Reuters)


Veertig gevangenen zijn dood aangetroffen in vier verschillende gevangenissen in Manaus, de hoofdstad van de deelstaat Amazonas in Noord-Brazilië.  Alle lichamen, die tijdens routine-inspecties werden gevonden, vertoonden tekenen van verstikking, zeiden ambtenaren.

Het geweld van maandag kwam een ​​dag nadat 15 gevangenen werden gedood tijdens gevangenisconflicten in Manaus. De gouverneur van de deelstaat zei dat er een werkgroep was gestuurd naar Amazonas om de verstoringen te helpen beheersen.

In het Strafinstituut Antonio Trindade werden maandag 25 doden genoteerd. In de Puraquequara-gevangenis waren er zes doden en in een voorlopige detentiecentrum voor mannen zijn vijf doden geteld. Het dodental van de Anísio Jobim gevangenis was vier.

Gevangeniswerkers zeiden dat de slachtoffers tot dezelfde drugshandelgroep behoorden en dat ze waren gedood door een intern bendeconflict. Robert Muggah, onderzoeksdirecteur bij de denktank van het Igarape Institute in Rio de Janeiro, vertelde persbureau AFP dat hij dacht dat een "afrekening" het motief van de moorden is.

De geweldgolf begon zondag toen vijftien gevangenen stierven tijdens botsingen tussen de gedetineerden die zich tegen elkaar keerden in de gevangenis Anísio Jobim. Sommigen werden gestoken met geslepen tandenborstels, terwijl anderen werden gewurgd.

Het geweld brak uit tijdens bezoekuren en de moeder van één gevangene beschreef het als "totale chaos". Ze vertelde: "Iedereen begon te rennen en iedereen beukte op de poort van de cellen, op de deuren en ze renden door de gangen."

"Het was geen opstand, het was een gevecht onder gevangenen," zei kolonel Marcus Vinicius, die de leiding heeft over gevangenissen in de deelstaat Amazonas. Hij zei dat het feit dat de moorden tijdens de bezoekuren plaatsvonden, een ongeschreven gevangenisregel is verbroken. Namelijk "nooit doden tijdens een familiebezoek". Vinicius zei dat moorden in gevangenissen onvermijdelijk waren: "We moeten de volwassenheid hebben om te begrijpen dat in elke gevangenis in de wereld, wanneer iemand wil doden, zij zullen doden."

Braziliaanse gevangenissen

Volgens gegevens uit de World Prison Briefing heeft Brazilië 's werelds op twee na grootste gevangenispopulatie met meer dan 700.000 mensen in de gevangenis, de meer dan 35.000 in politie-eenheden niet meegerekend. De gevangenissen kampen met ernstige overbevolking, met het aantal gevangenen dat bijna het dubbele is van dat van de officiële capaciteit.

Veel gevangenissen worden gerund door de gevangenen en er zijn frequente botsingen tussen rivaliserende bendes. Rellen om betere omstandigheden te eisen en ontsnappingen van de gevangenis komen ook veel voor.

Pogingen om het gevangenissysteem te hervormen en strengere controles in te voeren hebben weerstand ondervonden van machtige criminele bendes die zowel binnen als buiten gevangenissen opereren.

De crisis in het gevangenissysteem van Amazonas is niet nieuw. In januari 2017, in het ergste gevangenisgeweld in de deelstaat Amazonas, werden 56 gevangenen gedood in de gevangenis Anísio Jobim.

Na deze moord begonnen ambtenaren een onderzoek waaruit bleek dat er een aantal tekortkomingen in de gevangenis waren. Ze omvatten een gebrek aan communicatie tussen de gevangenisautoriteiten en de politie, wat betekende dat deze niet was gealarmeerd toen ambtenaren achter de oproerplannen kwamen.

In de daaropvolgende dagen waren er ook opstanden en rellen in andere gevangenissen in Manaus. Nationale veiligheidstroepen werden ingezet in de gevangenis van Anísio Jobim en anderen in de nasleep van de moorden in 2017. Volgens de lokale media waren de troepen er nog steeds toen de laatste moorden plaatsvonden.

Gouverneur Wilson Lima van de deelstaat Amazonas zei dat het ministerie van Justitie een 'gevangenisinterventieteam' naar Manaus zou sturen. In het verleden zijn rivaliserende bendes gescheiden in gevangenissen door ze in verschillende vleugels te plaatsen en door zeecontainers te gebruiken om de gevangenis te verdelen.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April