Hoog zoutgebruik veroorzaakt 30% van alle hypertensiegevallen 
17 May 2019, 04:13
foto
De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen over de hoge inname van zout. Hierdoor ontstaat verhoogde bloeddruk.


Een te hoge inname van voedingszout veroorzaakt ongeveer een derde van alle gevallen van hypertensie in de wereld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben naar schatting meer dan 300 miljoen mensen last van hypertensie (verhoogde bloeddruk), veroorzaakt door een dieet met teveel zout. Vandaag wordt de wereld hypertensiedag herdacht. 

Een hoge inname van voedingszout is wereldwijd een van de grootste gezondheidsrisico's. In bijna elk land in de wereld wordt echter meer zout verbruikt dan door de WHO wordt aanbevolen. Dat is het geval in 181 van de 187 landen, die bij de organisatie zijn aangesloten. Volgens de WHO zou de maximale zoutinname 5 g per dag moeten bedragen. 

Diëten die bestaan uit vers fruit, groenten, vlees, vis en gevogelte zonder toegevoegd zout, hebben in het algemeen 0,25 tot 2,5 g zout per dag. Wereldwijd krijgen 5-jarigen in de meeste delen van de wereld meer dan 5 gram per dag binnen. Een zoutinname boven 5 g per dag leidt tot 1,65 miljoen sterfgevallen per jaar, zegt de Global Burden of Disease Studie.

Verhoogde bloeddruk is het belangrijkste risico voor overlijden en invaliditeit. Volgens de Global Burden of Disease Studie kan bijna 1 op 5 sterfgevallen en 7% invaliditeit worden toegeschreven aan hypertensie. Ook maag- en niercelcarcinomen, osteoporose, astma, nierstenen, verhoogde ziekteactiviteit bij multiple sclerose, hoofdpijn, verhoogd lichaamsvet en directe nier-, vaat- en hartschade zijn in verband gebracht met zoutrijke voeding.

Naar schatting 40% van de wereldbevolking heeft reeds op 25-jarige leeftijd hypertensie, wat op zijn beurt leidt tot meer dan 50% van alle hartziekten en beroertes, twee belangrijke niet-overdraagbare ziekten (NCD’s). De overheersende wereldwijde last van NCD’s is groot in landen met een laag tot middelhoog inkomen, die niet over voldoende middelen beschikken om het toenemende aantal mensen met NCD’s te bestrijden. 

De bedreiging van de mondiale ontwikkeling en economieën als gevolg van de toenemende NCD’s heeft er zelfs toe geleid dat de Verenigde Naties hun tweede gezondheidsvergadering hebben georganiseerd. Van de negen gezondheidsdoelen die door de Verenigde Naties waren geselecteerd om tegen 2025 te worden gehaald, moest ongecontroleerde hypertensie met 25% worden verminderd. Een ander streven was om zout in de voeding met 30% te verminderen. 

Uit een afstudeeronderzoek van Sandra Kartoidjojo blijkt dat meer dan de helft van onze Surinamers meer zout gebruikt dan door de WHO is aanbevolen. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout wordt al overschreden bij het gebruik van zout en zout bevattende specerijen, die worden gebruikt bij het bereiden van gerechten. De consumptie van zoute tussendoortjes is hierbij nog niet meegenomen. 

Bouillonblokjes, chicken powder en sojasauzen zijn in Suriname de bekendste specerijen die zout bevatten. 79,0% van de respondenten uit het onderzoek van Kartoidjojo gebruikt combinaties van twee of meerdere van deze specerijen. Per portie wordt iets meer dan 3 gram zout toegevoegd. Volgens dit onderzoek overschrijdt ongeveer 61% van de respondenten bij twee of meer warme maaltijden per dag de WHO-grens. 

Advertenties

Sunday 24 May
Saturday 23 May