Brazilië: Grote protesten tegen onderwijsbezuinigingen
16 May 2019, 05:36
foto
Er waren botsingen tussen de oproerpolitie en de demonstrerende studenten in de Braziliaanse hoofdstad, Brasilia. (Foto: Reuters)


Tienduizenden demonstranten verzamelden zich woensdag in steden in Brazilië om tegen de verminderde  onderwijsuitgaven te protesteren. Het was de grootste demonstratie tot nu toe tegen de regering van president Jair Bolsonaro, die de demonstranten 'nuttige idioten en imbecielen' noemde.

De Nationale Studentenunie van Brazilië riep op tot protesten tegen wat het bezuinigingen noemt, nadat het ministerie van Onderwijs zei dat het bijna een kwart van de onderwijsuitgaven bevroor vanwege de precaire begrotingssituatie van de overheid.

De demonstraties markeren de eerste nationale protesten tegen het beleid van Bolsonaro. Zijn populariteit daalt terwijl hij worstelt met een zwakke economie, toenemende werkloosheid, een onhandelbare coalitie in het Congres en onderlinge strijd binnen zijn kabinet.

Sprekend in Dallas, Texas, waar hij reisde om een ​​galadiner bij te wonen, ontkende Bolsonaro dat zijn regering de onderwijsbudgetten had verlaagd. Hij beschreef de protesten als een partijdig spektakel. "Het zijn nuttige idioten, imbicielen, die worden gebruikt als de marionetten van een slimme kleine minderheid die de kern vormt van vele federale universiteiten in Brazilië," zei hij.

In de hoofdstad Brasilia marcheerden zo'n 7.000 studenten en universiteitsprofessoren naar het Congres. Ze droegen protestborden tegen de bezuinigingen met zich mee. Eén van protesten luidde: "Onderwijs is geen onkost, het is een investering." Een ander luidde: "Zonder investering is er geen kennis."

"Onze boodschap aan Bolsonaro is dat de maatschappij deze bezuinigingen van 30 procent niet zal accepteren," zei  Luis Antonio Pasquetti, hoofd van de lerarenvereniging van de Nationale Universiteit van Brasilia.

"Het is belangrijk om te laten zien dat het maatschappelijk middenveld georganiseerd is tegen deze bezuinigingen", zegt Rodrigo Tonieto (22) in Sao Paulo. "Samen gaan we 'nee' zeggen tegen de Bolsonaro-regering ... om 'nee' te zeggen tegen de puinhoop die deze regering is. '

De minister van Onderwijs, Abraham Weintraub, moet uitleg geven over de bezuinigingen aan wetgevers in het Congres. Hij gaf de schuld aan de situatie van de vorige regering, terwijl hij een verschuiving verdedigde van uitgaven aan universiteiten om lagere scholen te bevoordelen.

"De prioriteit is kleuterschool, lagere school en technische school," zei hij. "Een wetenschappelijke, technische, op aantallen gebaseerde, efficiënte en managementbenadering is van vitaal belang om dit land te redden van de economische stagnatie van de laatste 20 jaar waarin we leven."