Adviseur Trump: Amerikaanse bedrijven betalen opgelegde verhoging
13 May 2019, 00:52
foto


Eén van de beste economische adviseurs van Donald Trump heeft erkend dat de president het bij het verkeerde eind had om te suggereren dat China tarieven zou betalen voor zijn export naar de Verenigde Staten (VS). Larry Kudlow, hoofd van de Nationale Economische Raad, ging ermee akkoord dat het Amerikaanse bedrijven waren die de invoerbelasting betaalden.

Hij vertelde Fox News dat hij geloofde dat "beide partijen zullen lijden" van het escalerende handelsgeschil. Trump liet vrijdag weten dat de tarieven voor US$ 250 miljard aan goederen die de VS binnenkomen, "door China" worden betaald. De president voerde aan dat het "niet nodig was om zich te haasten" om tot een handelsovereenkomst met China te komen, omdat de Amerikaanse schatkist profiteerde van deze "massale betalingen".

In een interview met Fox News Sunday gaf Kudlow echter toe dat het Amerikaanse bedrijven waren die de tarieven betaalden voor goederen die vanuit China waren binnengebracht, en dat Amerikaanse consumenten ook de rekening zouden betalen als bedrijven de kosten zouden verhogen. Kudlow zei dat hij dacht dat de tarieven ook een impact zouden hebben op de Chinese economie, omdat de hogere kosten de Amerikaanse vraag naar Chinese goederen zouden verminderen. "Beide partijen zullen hiervan lijden," zei hij.

De VS heeft vorig jaar een importtarief van 10% opgelegd voor US$ 200 miljard aan Chinese producten, waaronder vis, handtassen, kleding en schoeisel. De bedrijven die het aanvullend tarief betalen, kunnen ervoor kiezen het zelf te absorberen, door het door te berekenen aan consumenten in de vorm van hogere prijzen, of ze kunnen hun leveranciers vragen hun prijzen te verlagen.

De VS zei vorige week dat het de tarieven van 10% naar 25% verhoogde op US$ 200 miljard aan goederen uit China. President Trump zei dat Beijing "de deal heeft verbroken" door terug te komen op eerdere toezeggingen om zijn beleid te wijzigen. Hij zei dat een proces was begonnen om het volledige tarief van 25% op nog eens US$ 325 miljard aan Chinese goederen op te leggen. Zijn uitspraak baart zorgen over de impact van de aanhoudende handelsruzie tussen de twee grootste economieën ter wereld op de wereldwijde groei.

China zei dat het de Amerikaanse actie ten zeerste betreurde en "noodzakelijke tegenmaatregelen" zou nemen. Ondanks twee dagen van onderhandelingen in Washington vorige week is er geen indicatie dat de twee partijen dichter bij het oplossen van hun verschillen zijn.

De VS beweert dat het handelsoverschot van China met de VS het gevolg is van oneerlijke praktijken, waaronder staatssteun voor binnenlandse bedrijven. Het beschuldigt China ook van het stelen van intellectueel eigendom van Amerikaanse bedrijven.

China heeft gereageerd door te zeggen dat het geen "bittere pil" zal slikken. Het commentaar moet maandag, vandaag, in de People's Daily van de regerende Communistische Partij worden gepubliceerd.

Kudlow zei dat het knelpunt de terughoudendheid van Beijing was om afgesproken veranderingen in de wet door te voeren. Er wordt verwacht dat de gesprekken in Beijing zullen worden hervat. Kudlow zei dat er een "sterke mogelijkheid" was dat Trump eind juni een ontmoeting zou hebben met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping op een G20-top in Japan.
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May
Saturday 23 May