DNA huldigt special olympians en atleten
13 Apr 2019, 08:32
foto
Het parlement heeft de special olympians en atleten die hebben meegedaan aan de spelen in Abu Dhabi gehuldigd. (Foto's: Raoul Lith)


“We hebben in De Nationale Assemblee een tijdje terug de beslissing genomen dat wanneer jonge Surinamers iets bijzonders doen, meestal is het een sport, dat wij als volksvertegenwoordiging zeker aandacht moeten schenken aan de prestaties van deze jonge Surinamers.” In het verleden zijn al sporters gehuldigd bij de DNA. Jennifer Geerlings Simons zegt dat een groot deel van de aanwezige sporters bijzonder is, omdat zij in hun leven extra moeite hebben moeten doen om een prestatie te leveren.“

"Ze hebben het overwonnen en hun trainers hebben het met hun overwonnen en ze hebben een geweldige prestatie geleverd voor Suriname.” Simons zegt dat de groep een voorbeeld is voor andere jonge mensen in Suriname en de wereld. De atleten hebben meegedaan aan de Special Olympics zomerspelen in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten

De DNA-voorzitter merkte op dat het niet altijd makkelijk is, maar toch blijven de jonge mensen zich inzetten, ze blijven trainen en halen daardoor prestaties. De sportprestaties hebben effect, niet alleen op je lichaam, niet alleen op de sport, maar meestal doen deze jonge mensen het ook op andere gebieden in hun leven goed, omdat de discipline die ze moeten opbrengen om te kunnen sporten vaak ook terug wordt gezien in hun studie of aan hun werk, dat ze weten hoe ze zichzelf moeten disciplineren om goede prestaties te leveren op andere gebieden van het leven, zei ze in één adem.

De Surinaamse Postspaarbank heeft een spaarrekening met daarop SRD 1.000,- toegezegd aan alle sporters die dit nog niet hebben gehad. Simons heeft hierover gesproken met de directeur van de bank. Dit geschenk zullen ze in de komende twee weken bij de bank zelf in ontvangst mogen nemen.

De parlementsvoorzitter moedigde alle Surinamers aan die een beetje ruimte hebben in hun budget om sport te ondersteunen voor Suriname. De overheid helpt ook, maar het is onvoldoende. Sport is typisch iets dat nooit 100% door de overheid gedragen kan worden vindt Simons, de burgers die ervan houden moeten ook wat bijdragen.

Hoewel de sporters niet rechtstreeks geld verdienen voor ons, brengen ze ons land positief naar buiten en dat is een heleboel waard, benadrukt Simons. De overheid weet dat ook, daarom is er een ministerie voor Sport- en Jeugdzaken. Het is volgens de DNA-voorzitter een goed idee om een particulier sportfonds te hebben om ondersteuning te bieden, waaraan de overheid ook kan bijdragen.

"We zijn bijzonder vereerd dat we door het Hoogste College van Staat ontvangen zijn en dat onze atleten ook de assemblee van binnen gezien hebben," zegt Edward Gessel, voorzitter van de Sportvereniging voor Personen met een Geestelijke Beperking. Gessel vertelt dat het er even op leek dat de groep niet meer zou vertrekken vanwege een gebrek aan middelen, uiteindelijk is een cook out georganiseerd en is Staatsolie ingekomen.

“Uiteindelijk zijn we weggegaan, het is gelukt en we zijn teruggekomen met resultaat”. Hij geeft aan dat de organisatie gelijk verder doorgaat met het verschaffen van trainingsmogelijkheden voor jonge mensen met een beperking. In dit verband is de volgende stap dat er een sportfonds wordt opgericht voor special olympics en paralympics. "We hebben gemerkt dat de gemeenschap wel wil helpen. Maar men kan vaak niet terecht met hun donatie". Gessel stelt dat zo ook gewerkt wordt aan motivatie dat er een bijdrage geleverd kan worden.


Raoul Lith