3,5 jaar cel en SRD 30.000 boete geëist in coke-zaak
12 Apr 2019, 02:47
foto


Officier van justitie Claudia Bruining heeft donderdag een celstraf van drie en een half jaar en een geldboete van SRD 30.000 of een hechtenis van zes maanden geëist tegen Miquel M. Hij is in januari op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven aangehouden met vier pakken gemalen pinda waarin drugs waren verwerkt. De pindasaus had een brutogewicht van 11.740 gram.

Op de vorige rechtszitting gaf de verdachte aan dat hij 'geframed' zou zijn, omdat hij altijd in discussie gaat omtrent zaken die onjuist zijn daar. Bruining achtte uitvoer van de drugs bewezen. De man heeft de Wet op Verdovende Middelen overtreden. De officier kon het exact gewicht van de cocaïne dat getest werd in de pindasambel niet aangeven. Ze vermoedde dat het om een grote hoeveelheid zou gaan, aangezien de man beweerde dat hij drie pakken pindasambel van elk een kilogram had gekocht onder de markt.

Raadsman Benito Pick die de verdachte bijstaat, voerde aan dat de man geconfronteerd werd met pakken pindasambel die hij niet gekocht had. Hij ging met spoed naar een begrafenis in Nederland. Hij kocht de spullen dezelfde dag vóór zijn vertrek nog. Ook had zijn cliënt gevraagd om de camerabeelden te Zanderij te bekijken, hetgeen niet is gebeurd. Hij vroeg eveneens om de pindasambel op vingerafdrukken te testen. Dit gebeurde niet en hem werd voorgehouden dat teveel personen de pakken aangeraakt hadden. Vervolgens vroeg de verdachte om zijn handen te testen op sporen van drugs. Dit is niet gebeurd. Volgens Pick heeft zijn cliënt geprobeerd zijn verhaal aannemelijk te maken door mogelijke bewijsmiddelen aan te dragen.

De advocaat merkte op dat de officier op basis van vermoedens de strafeis heeft gepresenteerd. Het exacte gewicht is niet bepaald. Pick vroeg de kantonrechter om niet mee te gaan met de eis van de officier. “Ik heb voor het eerst gehoord over zo een hoge geldboete in zo een zaak. Gelet op verklaringen van zeker drie getuigen hoop ik edelachtbare, dat u deze verklaringen in acht zult nemen en de verdachte het voordeel van de twijfel zult geven en hem zult vrijspreken. Zo niet zal ik u vragen om de strafeis van de officier niet in acht te willen nemen”, zei Pick.

In zijn laatste woord zei Miquel M. dat hij zich niet bezighoudt met dit soort praktijken. Ook gaf hij aan dat hij met alles heeft meegewerkt en dat hij niets met de cocaïne te maken heeft. Op 25 april zal Mettendaf vonnis vellen in deze strafzaak.

Wanita Ramnath