Nigeria: Vrees voor kinderlevens na instorting gebouw
13 Mar, 18:50
foto
Een paar kinderen zijn levend onder het puin vandaan gedaan in Nigeria. (Foto's: Reuters)


Er wordt gevreesd dat minstens 100 kinderen en vele anderen gevangen zitten in het puin van een vier verdiepingen tellende gebouw dat is ingestort in de Nigeriaanse handelsstad Lagos. In het gebouw waren een lagere school en een kleuterschool gehuisvest. De gouverneur van de deelstaat Lagos zei woensdag dat sommige mensen zijn gedood, maar officiële cijfers zijn nog niet vrijgegeven. Sommige media spreken van minstens acht doden.

"We hebben ongeveer 25 mensen gered, sommigen waren al dood", zei gouverneur Akinwunmi Ambode. Het incident vond plaats rond de Itafaji-markt op het eiland Lagos rond 10:00 uur lokale tijd.

Werknemers van het Rode Kruis en de politie verwijderden het puin toen duizenden mensen zwermden rond de plaats van het ongeluk. Elke keer dat er slappe lichamen uit het puin werden getrokken, barstten ze in gejuich uit.

"Er wordt aangenomen dat veel mensen, inclusief kinderen, momenteel gevangen zitten in het gebouw," zei Ibrahimi Farinloye, een woordvoerder van de zuidwestelijke regio van het National Emergency Management Agency. Hij merkte op dat er nog geen cijfers van het aantal slachtoffers beschikbaar was.

Bewoners van het gebied zeiden dat ongeveer 100 kinderen de school bezoeken die was gehuisvest op de derde verdieping van het gebouw. In het gebouw waren ook kantoren, winkels en woonruimten. Schooltassen, speelgoed en kleding was te zien op de hopen puin toen een bulldozer probeerde een weg te maken tussen de wrakstukken.

Panikerende ouders, buurtbewoners en geschokte toeschouwers verdrongen zich op de site, schreeuwden en probeerden te helpen met reddingsacties. Minstens één gevecht brak uit in de menigte te midden van hoge spanningen.

In afwachting van officiële reddingspogingen, begonnen veel lokale bewoners en voorbijgangers met hun eigen inspanningen om mensen uit het puin te bevrijden. Met hun blote handen probeerden ze bouwplaten te verschuiven.

"Ik kwam net langs en hoorde dat een huis was ingestort, dus moest ik meteen mensen bereiken die daar woonden om degenen te redden die gered konden worden", vertelde een man die betrokken was bij de reddingspogingen. "In ieder geval zijn sommige mensen gered en naar ziekenhuizen gebracht. Het zijn voornamelijk scholieren omdat er een school is", zei de man.

Bewoners van het gebied zeiden dat ongeveer 100 kinderen de school bezochten, die zich op de derde verdieping van het gebouw bevond. De structuur huisvest ook kantoren, winkels en wooneenheden.

Schooltassen, speelgoed en kleding waren te zien tussen de puinhopen toen een bulldozer probeerde een weg vrij te maken door een deel van het puin. De lokale bevolking gaf water en helmen door aan met stof bedekte hulpverleners die probeerden door het puin te geraken. Een lokale bewoner vertelde het persbureau AFP dat het gebouw zonder waarschuwing instortte. "We waren buiten aan het roken toen het gebouw gewoon instortte", zei Olamide Nuzbah.

Noodteams haalden verscheidene gewonde leerlingen uit het puin, maar veel bezorgde ouders ter plaatse konden hun kinderen niet vinden, terwijl anderen naar een plaatselijk ziekenhuis gingen om de hunne te zoeken.

Vaak instortingen
Op het dichtbevolkte eiland Lagos worden gebouwen vaak zonder officiële toestemmingen of inklaringen opgezet. Lagos is één van de snelstgroeiende steden in Afrika, met als gevolg hevige concurrentie om land. Het is onduidelijk of het ingestorte gebouw aan de veiligheidsnormen voldeed. "Het is gebruikelijk om scholen te vinden in woonwijken en op andere locaties die niet zijn bedoeld voor onderwijsinstellingen", zei Idris.

De gouverneur van de deelstaat Lagos heeft een grondig onderzoek beloofd, maar de inwoners blijven boos. Ze vinden dat iemand verantwoordelijk moet worden gehouden voor het ongeval. Het gebouw was ongeveer 30 jaar oud en de onderhoud ervan liet veel te wensen over. De sfeer op de locatie is gespannen, terwijl er wordt geprobeerd zoveel mogelijk mensen uit het gebouw te krijgen.

Het instorten van gebouwen komt vaak voor in Nigeria door zwakke handhaving van de regelgeving. Vaak worden slechte bouwmaterialen gebruikt. In september 2014 kwamen 116 mensen om toen een gebouw met zes verdiepingen, waar een bekende televangelist predikte, instortte in Lagos. Twee jaar later werden minstens 60 mensen gedood toen een kerk naar beneden kwam in het zuidoosten van Nigeria.
Advertenties