HVB Genderraad wil dringende aanpak 'vrouwenmoord'
09 Mar 2019, 18:38
foto
Toeti Abas biedt de conceptwet aan minister Mike Noersalim. Zij wordt bijgestaan door Reita Wee Wee-Madhuban en Jutta Soekarnsingh.


De Genderraad van de Hervormings- en Vernieuwings Beweging (HVB) heeft vrijdag, 8 maart, de conceptwet 'Bestrijding Femicide’ aangeboden aan de minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken. Dringende aandacht wordt gevraagd voor de bestrijding en uitbanning van vrouwenmoord oftewel femicide in Suriname.

De afgelopen periode zijn er gevallen geweest van femicide, de gender gerelateerde moord op een vrouw. De meest gevallen van femicide hebben in de relationele sfeer plaatsgehad. Gendergelijkheid is een van de speerpunten van de partij en om invulling te geven aan de beginselen van de partij. De jurist Reita WeeWee-Madhuban, die kaderlid is van de partij, werd benaderd om een wet te concipiëren. De wet moet ervoor zorgen dat dit misdrijf zoveel als mogelijk wordt gereduceerd en uiteindelijk wordt uitgebannen.

Op deze manier wil HVB een bijdrage leveren aan de bescherming van vrouwen en meisjes. De focus van deze wet is vooral gericht op het bestrijden van de interne femicide, waarbij het slachtoffer een relatie had of heeft gehad met de dader en de relatie tussen dader en slachtoffer gekenmerkt werd door geweld, bedreiging en of intimidatie.

Namens de Genderraad overhandigde Toetie Abas, bijgestaan door Wee Wee en Jutta Soekarnsingh als hoofdbestuurslid van de HVB deze conceptwet aan de minister. De hoop werd uitgesproken dat deze vorm van discriminatie tegen de vrouw niet alleen bestraft wordt, maar zo gauw als mogelijk wordt uitgebannen. De wet voorziet in de oprichting van een hulplijn voor vrouwen en een databank voor het verzamelen van statistieken over femicide. De Genderraad van de HVB zal zoveel als mogelijk preventief haar bijdrage proberen te leveren in de vorm van trainingen, lezingen en andere activiteiten om zo het bewustzijn aan te wakkeren dat femicide niet en onder geen enkele omstandigheid acceptabel is.

Bij het ontvangst nemen van de conceptwet, bedankte de minister voor de assertieve houding van de Genderraad. De bewindsman is voorzitter van de HVB. Hij deelde mee dat het binnen afzienbare tijd de conceptwet zal worden voorgedragen aan de Ministerraad, nadat er een overleg is geweest met de verschillende betrokkenen. Hij hoopt dat het na behandeling in De Nationale Assemblee, nog dit jaar de wet van kracht wordt. "Wij moeten niet wachten, maar handelen en die maatregelen gaan treffen die de veiligheid van onze vrouwen en meisjes waarborgen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May