Column: Politieke Borrelpraat #445
27 Jan 2019, 22:37
foto


“Heren, dat was me een woelige week.”
“Dit is nog niets. Die meneer Sand’rSani heeft gezegd dat de mensen die van rust houden er rekening mee moeten houden dat wij de meest onrustige periode aller tijden tegemoet gaan.”
“Hij schijnt gelijk te krijgen, want het begon met die 70-yari feestvergadering van de Oranje partij.”
“Hebben jullie deze grontapu grootse manifestatie van mijn partij ‘life’ via de tv gevolgd?”
“Ja, per ongeluk deed ik mijn tv aan op station Pinti-A, midden in die vergadering en net op het moment dat een of andere gillende keukenmeid zo ‘braps, boem’ in mijn huiskamer viel. Neem me niet kwalijk, maar ik vond dat schor geschreeuw van die mevrouw echt beneden niveau. Zo ga je toch niet tekeer op een feestvergadering!”
“Ach, jullie overdrijven. En natuurlijk moest die Slimboow op de staatszender juist dat stuk laten horen.”
“Was er dan iets veel beters te horen? Nog steeds die ouwe politieke werkwijze: scheld de tegenpartij de huid vol zonder duidelijk te zeggen met welke maatregelen jij de crisis zal oplossen als jij je 28 zetels haalt.”
“Misschien zal men desnoods naar de Noordzee zwemmen om hulp te bedelen.”
“Is dat niet beter dan de wereld tot het in het communistisch Verre Oosten af te schuimen om naar leningen te bedelen om die subsidie-economie hier overeind te houden?”
“Jullie zijn gewoon jaloers op de massale opkomst van mijn duidelijk multi-etnisch geworden Oranje partij. Paars deed het in z’n broek van schrik.”
“Ach kom! Een aantal bussen uit het achterland alleen maakt je partij lang nog niet multi-etnisch!”
“In het verleden heeft wijlen mijn Grote Man Lach deze marronstrategie toch ook met succes toegepast?”
“Weet je waarom de marronstrategie van Jack Lach van Oranje wel succes had? Omdat hij een sterke en loyale trekker uit het binnenland op de lijst zette, namelijk Jarien Gadden, de man van de uitspraak: ‘ik ben op de loerrr.”
“Klopt. En Oranje heeft nu geen loyale, betrouwbare en bovenal populaire trekker uit het binnenland binnen de eigen gelederen.”
“Dan had je toch tijdig eentje opgekocht middels een politieke transfer, zoals dat met voetballers in het topvoetbal toegaat.”
“Nee mang, dat is toch overlopen stimuleren?”
”Echt niet. Dat is toch de successtrategie van de Paarsisten? Je moet je team aansterken door goede spelers aan te trekken.”
“Daarom haalde Oranje op hun feestvergadering, als toppunt van multi-etnicisme met veel tamtam meisje Sjung binnen.”
“En opeens vond Groen dat zij een onbelangrijk groen persoon was, nu ze oranje gekleurd werd.”
“Arme Groene partij: eerst koopt Paars bij de vorige verkiezing een paar topspelers van ze op. Eentje in Para en eentje in Commewijne en beiden komen voor Paars binnen. En nu gaat meisje Sjung naar Oranje.”
“Niet voor niets zegt de prognose van LM Media dat de Groenen met hun huidige voorzitter, GG, oftewel Groene Greg, niet zullen groeien.”
“Volgens diezelfde prognose krijgt jouw Doebiedoe-partij twee zetels, maar jullie nieuwe voorzitter moet zich echt nog waarmaken, misschien door gratis brasa’s te verdelen bij Krasje.”
“De leider van Paars blijft de grote stemmentrekker voor Paars. Als hij in die tussentijd niet wegvalt of uitvalt of bovenvalt of ondervalt, wordt Paars in 2020 weer de grootste partij.”
“Daarom moet hij veroordeeld worden, in de nor gegooid worden, en mag hij onder geen beding amnestie krijgen, dan valt die partij uit elkaar en dan kan rechts weer winnen en onze natuurlijke hulpbronnen niet meer aan die gele mannetjes, maar aan die witte mannen verpatsen.”
“En heeft Lee Mofo Media nog meer van die geweldige analyses?”
“Ach, jij lust natuurlijk bepaalde van hun conclusies niet, daarom noem je hun zo. LM Media stelt dat die Abobieman die geld uit z’n helikopter gooit, wel een grote stemmentrekker is.”
“Die zet nu, na vijf jaren welteverstaan, al zijn structuren aan het werk om tot in de armste wijken zijn aanhang te doordringen van zijn Manifest vol beloften.”
“Staat er in dat manifest hoe Lonneman de crisis zal aanpakken en de gevolgen van impopulaire maatregelen onder vooral zijn arme stadsaanhang zal opvangen, indien hij in de regering komt?”
“En intussen is die ouwpa-e Law bij acclamatie weer eens tot voorzitter van zijn partij is gekozen. Zowat alle capabele jongeren zijn weggetrokken naar hun nieuw Huis Van Bestemming.”
“En dat die nieuwe partijtjes niet aanslaan en geen zetel zullen halen.”
“Maar die zetelverdeling van die LM Media vind ik echt nep. Mijn Paarse partij zakt volgens hun naar 22 zetels???”
“Zit er dik in, sorry voor je Paarse club.”
“En mijn Oranje-boven haalt zeker meer dan die 8 die LM voorspelt.”
“Met alle respect voor Lonneman, maar 8 zetels is te hoog ingeschat. Hij mag blij zijn als hij 6 zetels haalt.”
“En de Groenen? Ze mogen blij zijn als ze 2 zetels zelfstandig binnenhalen, dus niet door mee te liften in zo een pre-electorale opportunistische kiesclub. Gunst wat zal ik blij zijn als die pre-electorale combinaties verboden worden.”
“Ik ook. Wil je met elkaar samenwerken, smelt dan samen tot één partij met één voorzitter. en ga zo de verkiezingen in. En het zou ook een zegen zijn als die stomme 1%-regel werd afgeschaft.”
“En ik vind het dom van LM Media dat ze DA 91 combineren met SPA en dat die combinatie dan 1 zetel haalt. Hoe zet je een hongerige panter en een lekker schaap in één kooi? Nauwelijks doe je de deur dicht of je hoort: ‘grrrauw, kaikaikai, mehehehe, graaboe, krak, krauw, haphap, smeksmek.”
“Dus mijn verdeling van zetels is….”
“Wie ben jij?”
“LC Nada, oftewel Lees Corrupt Nada. Ik prognoseer na alcoholisch georganiseer en gepraktiseer: NDP 22, VHP 12, ABOP 6, PL 4, BEP 2, NPS 2, DOE 2, HVB 1. Klarie. Kleine verschuivingen zijn mogelijk.”
“Als dit gebeurt, boi, da oen klari, bigi probleem ini a kondre. Dit kan en mag niet, onmogelijk, no way, nada, nyet, onkan. Ik stop met zuipen als dit de uitslag wordt.”
“Ik zuip me juist te pletter van blijdschap.”
“Ik stoor me nu al niet aan al dit politiek gekrakeel. Ontloop stress, zoals de respectabele oom Sjennie Gessel zei, zo haal je de honderd in blakende gezondheid.”
“Nu windt men zich op over dat stomme amnestieding, dat voor het vrijpleiten van Brunswijk voor oorlogsmisdaden in het leven was geroepen en dat mooi is uitgebreid tot 1980, waardoor de decembermoorden er ook binnen vallen.”
“En die ene haatprediker uit Nederland, die Romeo Boost of Loost die steeds belt, laat hem uit z’n comfortzone komen om hier, hienja, here, dyaso z’n gal te komen spugen.”
“Dan heb ik meer respect voor power lady, jongedame Neus die hier de straat opging en nu regeringswanbeleid voor de rechter brengt, dan voor die schrijf- en kletskousen die daar vanuit hun comfortzone overzee mooi kunnen stoken en ons ophitsen tegen elkaar.”
“Het kan toch niet dat bellers via de tv mensen van een andere politieke partij ‘koeparies’ noemen? Die tv-presentator Vriesde uit Nickerie heeft groot gelijk als hij stelt dat wij Surinamers niet zo met elkaar behoren om te gaan.”
“Hebben wij harde werkers met nu als dank een zwaar gedevalueerd pensioen, gezorgd voor de enorme waardedaling van onze munt sinds 1975? Of waren dat achtereenvolgende politieke non valeurs, luilakken en corruptelingen?”
“Ga je dan als een lafaard niet stemmen?”
“Ik ga zeker stemmen! Ik stem desnoods in m’n eentje massaal op een kandidaat, kan me niet schelen van welke partij, die nog nooit in DNA is gekomen en de ik het waard vind daar te gaan.”
“Daar drink ik op. Ik stem niet op ouwe groten, dat maakt mijn stem klein. Ik stem op nieuwe kleinen, dat maakt mijn stem groot.”

Rappa