Eskak wordt DNA-kandidaat PL in Wanica
11 Jan 2019, 04:41
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo (midden) deelt mee dat Nazier Eskak kandidaat wordt in Wanica bij de komende verkiezingen.


Nasier Eskak wordt in Wanica één van de DNA-kandidaten voor de Pertjajah Luhur (PL). Wanica telt zeven plaatsen voor DNA en Eskak zal op een van die zeven zitten. Mogelijk zal hij tegenover zich hebben Raymond Sapoen van de Hervormings en Vernieuwingsbeweging, die eerder de PL vertegenwoordigde in dit district. Dit heeft PL-voorzitter Paul Somohardjo donderdag op een persconferentie bekendgemaakt.

Een en ander hangt af van of het verbod tot samenwerken van politieke partijen al dan niet zal worden aangenomen, zegt Somohardjo. Die liet weten dat, ongeacht of de partij alleen de verkiezingen in gaat of in samenwerkingsverband, de PL zetels zal binnenhalen in Wanica.

Niet in de steek
De universitair onderlegde Eskak functioneerde tot voor kort als beleidsadviseur op het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar werd volgens Somohardjo op aandringen van Sapoen thuis gezet. De PL-voorzitter heeft echter te kennen gegeven dat de partij haar mensen niet in de steek laat. Zo heeft zij gesteld dat zij destijds uit de coalitie zou stappen indien Soewarto Moestadja het veld zou moeten ruimen als minister van Binnenlandse Zaken. Ook Eskak wordt niet aan zijn lot overgelaten. Behalve dat hij DNA-kandidaat wordt in Wanica, is hij inmiddels toegevoegd aan de verkiezingscommissie van dat district en leidt hij het Wetenschappelijk Bureau van de PL. “Hij zal de verkiezingen helpen leiden. Eskak is op aandrang van Sapoen thuis gezet. Als alles goed verloopt, zal Eskak Sapoen voorgoed thuis zetten”, zei Somohardjo tegenover de media.

Statutenwijziging
De PL-voorzitter heeft ook een statutenwijziging aangekondigd. Het hoofdbestuur zal voortaan ten minste 15 en ten hoogste 51 leden tellen. Thans is dat aantal op 27 gesteld. Het partijraadsbestuur zal in het vervolg ten minste 11 en ten hoogste 31 leden tellen. Ook het organogram wordt gewijzigd. Er was tot nu alleen sprake van kernbesturen, maar nu worden ook ressortbesturen en districtsbesturen toegevoegd. Bovendien krijgen alle instituten van de partij, zoals de Vrouwenraad, de Jongerenraad en het Wetenschappelijk Bureau, stemrecht. Meer dan 200 kernen zijn inmiddels geïnstalleerd en volgens Somohardjo gaat de partij door met het installeren dan wel herinstalleren van kernen. De registratie en herregistratie van de leden zijn eveneens in volle gang.

Waidoe is nog bij PL
Somohardjo zei op vragen van journalisten dat Assembleelid William Waidoe nog steeds bij de PL is. Hij was niet aanwezig op de persconferentie. Somohardjo verklaarde dat de broer van Waidoe hem heeft gevraagd hem te helpen met de bouw van zijn huis, waarvan volgens de Javaanse gebruiken sambatan donderdag plaatsvond. “Hij wilde zijn broer niet in de steek laten”, zei Somohardjo, die op een vraag liet weten geloof te hebben in de parlementariër.

Volgens Somohardjo is de NDP hard bezig in Nickerie om inbraakpolitiek te plegen en is ook geprobeerd Waidoe over te halen, maar die heeft te kennen gegeven bij de PL te blijven. De PL-voorzitter toonde ook de bereidverklaring van Waidoe om lid te worden van het komende hoofdbestuur van de PL.
Advertenties