Venezuela: President Nicolás Maduro begint tweede termijn
10 Jan 2019, 13:13
foto
President Nicolás Maduro begint aan zijn tweede termijn, ondanks internationale druk. (Foto: Reuters)


Nicolás Maduro is beëdigd voor een tweede termijn als president van Venezuela, ondanks internationale kritiek dat zijn herverkiezing onwettig was. De stembusgang van mei 2018 werden ontsierd door een boycot van de oppositie en beschuldigingen van stemfraude. Vicepresident Ashwin Adhin heeft de beëdiging van Maduro bijgewoond.

De Verenigde Staten (VS), de Europese Unie en 13 landen in Amerika hebben vorige week gezegd dat zij het presidentschap van Maduro niet zouden erkennen. De 56-jarige Maduro heeft de uitspraken afgedaan als smerig spel en zei dat tegenstanders "ons alleen moeten laten om te regeren".

Duizenden toeschouwers verzamelden zich voor de ceremonie in Caracas. Veiligheidstroepen blokkeerden verschillende delen van de hoofdstad en andere steden. Oppositiegroeperingen riepen tijdens de ceremonie om op potten te slaan en trompetten te blazen in protest tegen de ceremonie.

De inauguratie vond plaats voor het Hooggerechtshof van het land in plaats van het door de oppositie gerunde Congres, dat zijn bevoegdheden is kwijtgeraakt sinds de regerende socialistische partij van Maduro de controle ervan verloor in 2016.

"Ik neem de nieuwe presidentiële termijn van 2019-2025 aan met meer verantwoordelijkheid en toewijding. We zullen winnen!" , twitterde Maduro kort voor de ceremonie.

Eerder deze week vluchtte de hooggerechtshof-rechter van Venezuela, Christian Zerpa, naar de VS uit protest tegen president Maduro die een tweede termijn won, met het argument dat de verkiezing "niet vrij en eerlijk was".

Maduro werd voor het eerst gekozen in 2013, als opvolger van Hugo Chavez die stierf aan kanker na een regeertermijn van 14 jaren. Sinds zijn aantreden heeft Maduro te maken gehad met kritiek in binnen- en buitenland over vermeende mensenrechtenschendingen en zijn manier van omgaan met de economie, die in een hachelijke situatie verkeert.

Venezuela is één van 's werelds grootste olieproducenten en heeft het voorzitterschap van oliekartel Opec tot 2025. Maar het land wordt ontsierd door de torenhoge inflatie, die in 2018 met 1,7 miljoen procent steeg. Maduro beweert dat Amerikaanse sancties het land vorig jaar ook US$ 20 miljard hebben gekost.

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 2015 2,3 miljoen Venezolanen het land ontvlucht door economische tegenspoed. Rellen tegen de regering in 2014 zorgden ervoor dat 43 mensen omkwamen en dat er in 2017 minstens 125 mensen stierven in maandenlange protesten.

Maduro vertelde vorig jaar aan verslaggevers dat de VS van plan was hem te vermoorden en zijn regering ten val te brengen, maar leverde daartoe geen enkel bewijs.
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May