Column: Politieke borrelpraat #440
23 Dec 2018, 22:28
foto


“Heren, ik open deze vergadering van onze 'spirituale' club.”
“Bedoel je niet spirituele?”
“Echt niet, jongere vriend, hier zijn we in de geest van spiritualiën bezig. Wat nieuws?”
“Tyron Spong wint bokswedstrijd ondanks gebroken hand.”
“Dat is voor mij een rolmodel van de bovenste plank.”
“Inderdaad, dit is heel wat anders dan dat mietjesachtige gedoe van die zogenaamde stervoetballer die na een onbeduidende tik van pijn zowat het doel van de tegenstander inrolde.”
“Net als politici die mijlenver brullen als ze er eventjes onderuit gehaald worden.”
“Da wattebout een ex-minister die als Rambo schietend op vermeende belagers afloopt.”
“Daar zit een staartje achter, ja, deze zaak zal een staartje krijgen, zo kwistig als het schiettuig van de staat wordt verdeeld.”
“Net zo kwistig als dollars en euro’s verdwijnen als de zonen van Hermandad bij illegalen in de kamer en in verkeerde huizen binnenvallen.”
“Wat een wildwestfreeforjustice-taferelen zijn dat toch! Gelukkig valt dat niet te zien aan die lieve dames die nu de toeristen op Zanderij verwelkomen.”
“Maar hopelijk vliegen die twee etnische groepen in ons buurland elkaar niet in de haren, nu de regering daar met één stem meerderheid is gevallen.”
“Sla je glas en je mond, want er moeten daar nu binnen drie maanden nieuwe verkiezingen gehouden worden. Als het uit de hand loopt, moeten we rekening houden met vluchtelingen deze kant op.”
“Dan laten we maar blijven treuzelen om die Back Track, of beter die black track, te ordenen, daar is het levensgrote gat in de muur waar van alles in en uit gaat.”
“Haïtianen, Columbianen, Cubanen, Venezolanen, en hopelijk niet straks horden Guyanezen gebruiken dit land als inloop, oploop, wegloop, doorloop, onderloop, achterloop, middenloop, voorloop en buikloop en slimme figuren verdienen daar grof aan.”
“Figuren die vaker dan je denkt een uniform van de staat dragen.”
“Ja, maar er komen ook allerlei mooie en argeloze vouwen hierheen en alhier merken sommigen ze dat dat ‘koken’ waarvoor ze 800 US zouden verdienen, betekende koken op de goudvelden of dat ze hun lichaam moeten verkopen om hun schulden te betalen.”
“Ik bedoel, ben je als vrouw dan zo naïef dat je denkt dat het een schone zaak is als een onduidelijke organisatie jouw ticket voor je betaalt naar een allesbehalve Spaanssprekend land? Come on!”
“Gelukkig maar dat kerkelijke organisaties hier hen ondersteunen als ze met de justitie in aanraking komen.”
“Ja, mooi en waar, maar hebben deze organisaties al niet handenvol werk en gebrek aan middelen om onze eigen sociaal zwakkeren op te vangen om nu nog buitenlandse gelukzoekers te gaan faciliteren?”
“Nou, als je in sociale nood zit, grijp je alles aan om het beter te krijgen, al veroordeel je dat als naïeve gelukzoekerij. Je hebt mooi praats vanuit je comfortzone hier achter je borrel.”
“Ben ik eens met Ron. Ik vind dit een asociale Trumpachtige houding. Je kan die mensen toch niet hier laten verpieteren? Of wil je ook gaan dwingen om een muur van 5 miljard US om hen tegen te houden?”
“Ach kom! Dan laat je man, kinderen en moeder daar en jij gaat het avontuur op. Heb je het daar dan zo slecht? Of na gridi meki yu du so?”
“A no gridi. Die mensen, vaak jonge gezinnen, leven in landen met drugsoorlogen en politieke dictatuur, ze zoeken een beter leven.”
“En velen van hen bouwen zich met keihard werken op en zijn van dit land gaan houden.”
“Helemaal met je eens. Iedereen wil een beter leven en heeft het recht daarop. Er trekken jaarlijks toch ook honderden Surinamers naar het buitenland, vooral naar Nederland, op zoek naar een beter bestaan?”
“En velen dachten en denken nog steeds dat het daar en elders het land van melk en honing is, maar merkten al gauw dat je daar keihard moet werken en struggelen om vooruit te komen, want nergens word je als nieuwkomer op een rode loper ontvangen. Ook hier niet, stel je voor!”
“Zelfs de aftredende Japanse keizer wil zijn land met wetgeving toegankelijker maken voor migranten die de tekorten op de arbeidsmarkt vanwege een vergrijzende bevolking zullen moeten opvangen.”
“Maar elk mens is vatbaar voor aanlokkelijke woorden als die vindt dat die het niet goed heeft. Daarop bouwen toch die lotto’s, casino’s en andere kansspelen? Het is de hoop die jij als die ene uit duizenden hebt om de gelukkige winnaar te worden. Die hoop mag je toch als mens hebben?”
“Ja, maar intussen spekken al die duizenden verliezers de kassa van de aandeelhouders van die orga.”
“Hoor je die verliezers klagen?”
“Maar dan zijn sommige kerken en politieke partijen van hetzelfde pak een laken: de mens hoop en mooie dromen voorspiegelen en er eerst zelf beter van worden.”
“Als dat die mensen een houvast in hun leven geeft, lieb’den sma! Zorg jij dat jij je niet door valse profeten laat leiden.”
“Maar jullie zijn weer fiks alcoholisch afgedwaald, we begonnen met de overwinning van Spong.”
“Ja, klopt, dus voor mij is die jongeman tweemaal winnaar.”
“En Baas zat vlakbij alles te volgen.”
“Zal hij gekraakt hebben zo van: Zet’em op Spong, sla’em bont en paars Spong, m’e neksnofout’yu, Spong!”
“In dat geval zou iemand vlakbij hem toegefluisterd hebben: ‘Soort Spong Baas e b’doel?”
“Is er dan een andere Sp…. Ooh, die juridische in P’tata, ja, die bokst anders en ik denk niet dat Baas voor die zo gekraakt zou hebben.”
“Daar zou van een anders soort gekraak sprake zijn. Boi, ik zou er mijn hele magere staatspensioen voor over hebben om dat te mogen zien.”
“Maar ik ben wel blij dat nu eindelijk dat zwaar verkeer over de Bosjebrug gereguleerd is.”
“Pas als meerdere koeien remloos tijdens de spits van de brug zijn gedenderd, beschermt men de kalveren.”
“Ik vind dit heel goed, heel mooi, heel prachtig: van zo tot zo een uur dat soort vrachten wel, anders niet. Maar wie controleert dat elke dag aan het begin van de brug tijdens die verboden uren?”
“Suriname, het land van vele wetten maken, die nauwelijks of maar voor een tijdje op de naleving worden gecontroleerd.”
“Maar met genoegen heb ik het artikel van die veelbelovende jongeman van die SjuryWisselbank gelezen. Hij heeft groot gelijk: vooral in het bankwezen moeten moraal en ethiek hoog staan. Die jongeman heeft toekomst.”
“En nou net komt dan een bericht dat dat ex-staflid van een van onze andere banken is vrijgesproken van valselijke aantijgingen die hij aan het adres van een bankcliënt in zijn boek zou hebben neergepend die er toentertijd met miljoenen US dollars middels een pinpasfraude vandoor is gegaan.”
“Welk ex-staflid schreef dat? Ooh die Poison die met moison spoot.”
“Nee, zuiplap, omgekeerd.”
“Maar die pinpasfraudeur heeft niet lang van het geld kunnen genieten; hij en z’n gezin zijn toch bij een tragisch ongeluk met z’n eigen sportvliegtuig in Florida om het leven gekomen?”
“Ja, dat is de officiële lezing, ja. En natuurlijk geloven we die, ja.”
“Mang, komen jullie in de kerstsfeer en volgen jullie het leidende licht, net als de Wijzen uit Irak of Iran die de kerstster tot in Bethlehem volgden.”
“Ik zou ze niet aanraden om dat nu te herhalen.”
“Yeah, kom in de kerstroes, in de kersteuforie; eet en drink jezelf lam en lazarus en vergeet de wereld voor een week of zo.”
“Om dan in januari met honger, schulden en een ontregeld darmstelsel uit je kerstroes te ontwaken.”
“Neks te maken, maar dan heb je gezellig en uitbundig een paar weken geleefd. Geef het volk wat het wil. Brood en spelen. De rest zien we wel.”
“Een nuchtere kerst toegewenst.”

Rappa
Advertenties

Sunday 24 May
Saturday 23 May