Ashanti koning krijgt hoogste onderscheiding Suriname
26 Nov 2018, 00:01
foto
President Desi Bouterse heeft de Ashanti koning de hoogste onderscheiding gegeven. Hij is Drager van het Grootlint in de Ereorde van de Gele Ster. (Foto's: Leroy Troon)


President Desi Bouterse heeft zondagavond de koning van de Ashantahene, Otumfuo Osei Tutu II, gedecoreerd tot Drager van het Grootlint in de Ereorde van de Gele Ster. Het gaat om de hoogste onderscheiding van de republiek. De koning is erg dankbaar en heeft op zijn beurt, Bouterse en de First Lady elk laten draperen met een speciaal kleed uit Ghana. De decoratieceremonie is gehouden bij het oud gebouw van het districtscommissariaat te Groningen, Saramacca.

Bouterse heeft, met de koning erbij, 45 personen gedecoreerd in Saramacca. De mensen worden op deze manier geëerd voor hun uitzonderlijke verdiensten voor hun district of het land. Aan 34 bewoners uit het groentedistrict zijn een Eremedaille in Zilver verbonden aan de Ere Orde van de Palm toegekend. Aan 6 de Eremedaille in Goud verbonden aan de Ere Orde van de Gele Ster. Vier zijn benoemd tot Ridder in de Ere Orde van de Palm. Aan de vooravond van de viering van de Onafhankelijkheid, werden reeds 202 personen gedecoreerd.

Bouterse merkt op dat het bezoek van de Ashanti koning historisch is: het eerste bezoek ooit, en dat tijdens Srefidensi. Het staatshoofd stelt vast dat de koning visionair is en is onder de indruk van zijn inzet voor onderwijs en gezondheid. De president en de koning geven aan dat ze de relatie tussen beide landen gaan uitdiepen en de banden hechter zullen maken.

De koning is blij. Zijn dankwoord is uitgemond in een toespraak over hoe hij het bezoek aan Suriname heeft beleefd. Het bezoek is zeker anders geweest, een pelgrimstocht, een samenkomst van een pijnlijk verleden en een goede toekomst. Hij vindt het jammer dat hij in de ochtend alweer vertrekt.

René Gompers
Advertenties

Saturday 01 October
Friday 30 September
Thursday 29 September