Column: Politieke Borrelpraat #435
18 Nov 2018, 22:25
foto


“Zoow, dat was me een vakbondse week wel; eerst gingen de goudjongens in actie: ze hadden meer in hun loonzakje verwacht.”
“En wat hoor ik? Die bondsvoorzitter zou de cao blindelings getekend hebben en had niet gezien dat het loon over 12 uren werd berekend en niet over acht uren plus 4 overuren.”
“Daarom moest hij snel terugkrabbelen en de actie voor gestopt verklaren toen de directie de bond een kortgeding zou aanspannen. De bond zou glansrijk verliezen en nog erbij verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de schade van 1 miljoen dollar per dag.”
”Always read when you sign a document. Read it, Read.”
“De investeerders die toen net hier waren, zullen wel gedacht hebben: gaat dat hier zo toe? Let’s go to Guyana.”
“Waar heb ik dat ding van blindelings tekenen een tijdje terug weer gehoord?”
“Je vergeet, mi boi, dat was toch het slap smoesje van een minister van onze Hulpbronnen in de Natuur, die in opdracht van his boss wat concessies nabij het Brownsbergreservaat van een kawolasiepartner had getekend.”
“En hoe vonden jullie de nu zo langzamerhand traditioneel wordende ondrowoyotour die buitenlandse gasten in het kader van ‘meet my People’ krijgen en die ook aan mevrouw Mama Mia werd aangeboden?”
“Ik vind deze ironie zeer ongepast. Die mevrouw uit Barbados zei zelf dat ze onder de indruk was van wat jij zo denigrerend de ‘ondrowoyo-tour’ noemt. Bij buitenlandse bezoeken wordt ze naar allerlei pracht en praal gebracht; hier maakte ze tenminste kennis met de ziel van ons volk.”
“En terecht wees ze ons fijntjes op de feiten dat de landbouw de basis is van elke stabiele ontwikkeling. En dat we water en voedsel moeten beschermen.”
“Tja, om geen stemmen te verliezen treuzelen wij met het uitbannen van kwik in de kleinschalige mijnbouw. En zie, zelfs onze grensrivier wordt ernstig vervuild en we huilen mijlenver als onze buurman de werktuigen van die illegaal op zijn eilanden opererende vervuilers zonder pardon opblaast.”
“En straks komt er een Ashanti-granman of koning, ene ‘Otumbholalolasembe weet-ik-veel-Tutu de Tweede’, hierzo. Waar gaat onze Lil’indjen die dan brengen?”
“Misschien van Dahome naar Mirjamkondre. Of naar Nickerie, naar ‘Lill’India’ in Soerinam.”
“Daar had hij Mama Mia moeten brengen, beter dan om Dilips stuwdam te gaan bekijken.”
“Maar je begon met die goudvakbondstaking bij You are Gold, maar dan doen die jongens van Mirjamgoldmine het beter; die gaan niet als wildemannen staken en zichzelf, hun gouden melkkoe en den lande schade toebrengen. Die Mirjammannen denken aan de toekomst en willen hun pensioenen in goud belegd zien.”
“Zie ginds komt de goudboot uit Mirjam weer aan…”
“Da wattebout die Macho Maaierman bij de Steeds Laat Maatschappij?”
“Ach, een vakbondsleider uit de oude doos die danig in z’n vakbondseer is aangetast omdat zijn vakbondsschaapjes, tegen zijn uitdrukkelijk advies in, toch de afvloeiing bij Residence tekenden.”
“Klopt. En in plaats dat hij zijn verlies accepteert en daaruit lering trekt, gaat hij met modder en gevoelige bedrijfsinfo smijten, daarmee schade toebrengend aan zijn vakbondsschaapjes, het bedrijf waar ze werken en de samenleving die het vliegbedrijf al 12 jaar lang subsidieert.”
“En toen hij de directie daarvoor geen excuses wilde aanbieden, dreigde zijn vakbondskantoor weggemaaid te worden; de zetel van de vakbondsstatus en ook van het zalig nietsdoen van sommigen tijdens werkuren.”
“Maar was dat niet een beetje rancune van de directie? Zo van: ‘Ooo, je wil ons niet op de knieën je excuses aanbieden, da w’o tyap en maai yu kantoro gwe.’ Terecht eist de bond met een ultimatum dat de intrekking van hun kantoor ongedaan wordt gemaakt, anders gaan we in actie.”
“Ook terecht minister Pingpingel taki: ‘Ik bemoei niet. Jullie zijn groot genoeg om jullie problemen zelf op te lossen.”
“En zie: partijen komen daarna met een opvallende verklaring dat ze een akte van ‘Verder met elkaar praten’ hebben getekend. Zo opeens die omme slag?”
“Volgens mij hebben beide kanten een telefoontje vanuit ‘je-weet-wel-waar’ gehad van of namens ‘je-weet-wel-wie’ in de trant van ‘ophouden daar met dat ge*&%^$, anders m’o brok’un *^%#@ nanga %&^*$#’. En toen was het afgelopen met die hari-trusu daar.”
“Nu zal de Bouman in DNA misschien doorhebben hoe een bedrijf 12 jaar lang verlieslatend was en hoe dat in drie jaren winstgevend gemaakt kan worden.”
“Komt ervan als je IPB-reizen tot zowat de derde graad van het familieverband van de werknemer en zelfs de gepensioneerden toestaat.”
“Is een verworven recht, dus zeur niet. Pe’m wroko, drape m’e flei.”
“Die mevrouw had groot gelijk in haar column in dWT; het zijn de passagiers die teveel voor hun ticket betalen die deze bedrijfsluxe moeten bekostigen.”
“En volgen jullie dat gedoe rond Brexit? Een deel wil er rigoureus uit, ‘niemand van het vasteland moet ons de les komen lezen’, en een ander deel zegt: ‘we moeten eruit, oké, maar liefst met behoud van vooral de economische voordelen.”
“En dan heb je die zuidelijke luilakstaten die maar willen blijven profiteren van de noordelijke hardwerkers.”
“Ik vind de omschrijving ‘luilakstaten’ onverantwoord, echt zo een Trumpse uitspraak; er zijn miljoenen hardwerkende mensen in die landen.”
“Trumpse uitspraak? Je hebt gezien wat die pas gekozen “Tropical Trump’ in ons zuiderbuurland doet? Cuba trekt al zijn 8000 Cubaanse doktoren uit Brazilië terug.”
“Maar waarschijnlijk blijven 2000 achter, want die hebben intussen een Braziliaanse partner. Ze willen niet terug naar hun Cubaans ‘proletarisch’ paradijs waar ze zo een 140 euro per maand verdienen. Alles wat ze meer verdienen, gaat naar de staat.”
“Weten jullie dat Cuba zodoende met al die doktoren overzee zo een 11 miljard US per jaar binnenhaalt?”
“Maar ze voldoen zeker in Brazilië aan een behoefte; ze brengen medische zorg in de afgelegen arme gebieden waar de Braziliaanse doktoren niet willen gaan.”
“Doet dat je niet een beetje aan hier denken?”
“We dwalen weer eens af, ik had het over die Europese luilakstaten. Kijk maar hoeveel miljard euro Griekenland alleen al niet heeft opgeslorpt. En nu Italië. En straks Spanje.”
“Ja, maar die Duitsers vooral hebben ook miljarden aan Duitse producten aan hen verkocht.”
“Maar als de balans, nu met dat gedoe met die Engelsen teveel naar de wegggeefkant doorslaat, gaan die Duitsers straks een moffenwinti krijgen en scheuren zich ook los van de euro.”
“Mijn hemel, ik word gek. Al m’n geld zit daar in euro op banken. Wat gaat er dan met Nederland gebeuren?”
“Niets, die bakra’s weten wat bezuinigen is, weten wat organiseren is, weten wat keiharde maatregelen in landsbelang zijn. Dat zijn drie dingen die we helaas zo te zien, na 43 jaar onafhankelijkheid niet van hen hebben geleerd of hebben willen leren.”
“Klopt; als het moet, voeren ze desnoods de Nederlandse florijn, de gulden, weer in.”
“Ik denk dat dat niet eens zal hoeven. Maak je dus nog geen zorgen; je eurootjes zitten redelijk veilig in Nederland. De Hollanders volgen gewoon wat de Duitsers doen. En die hebben Rotterdam als hun grootste in- en uitvoerhaven hard nodig”
“Die Duitsers richten misschien de noord-euro op en dan komen die Scandinaviërs er keer deze misschien wel bij.”
“In ieder geval, als je niet oppast, maken we het uiteenvallen van de huidige Europese Unie mee. In dat geval ben ik benieuwd waar Frankrijk voor zal kiezen.”
“Boi, mi no sabi en mi no wani fu sabi. Laten we rustig doordrinken. We hebben water, met wel een beetje kwik hier en daar, rijst, een kleine groente schuur, kippenvlees, een doksenclub, vis en garnalen, bana, casaba en napi en een Centrale Markt om buitenlandse gasten rond te brengen.”
“En je vergeet het belangrijkste: we produceren onze eigen rum en bier van internationale klasse. Wat willen we meer?”
“Een waardevast en geen waarde-los pensioen. Proost.”

Rappa