Rijstsector in Coronie nieuw leven ingeblazen
01 Nov 2018, 08:23
foto
Padie-oogst in Coronie. (Foto's: NII)


In het district Coronie is maandag ruim 40 hectare padie geoogst. Hiermee heeft de rijstsector in het district een extra stimulans gehad. “Een mijlpaal”, zegt districtscommissaris Remie Tarnadie. Volgens Tarnadie is het mogelijk om volgens het concept van Public Private Partnership (PPP), veel voor het district te doen. Hij voorziet onder meer veel spin-off effecten voor het gebied.

Tarnadie wijst erop dat er nu aangepakt moet worden om de resultaten te optimaliseren. Volgens Ivan Graanoogst van het Kabinet van de President ligt het in de bedoeling om over drie weken te Ingie Kondre 35 hectare padi te oogsten. Momenteel worden de voorbereidingen getroffen voor het klaarmaken van 120 hectare, aangezien het in de planning ligt om het komend seizoen ruim 200 hectare in te zaaien.

Erick Boldewijn, ondernemer actief in deze sector, zegt een goed gevoel te hebben met de oogst van de padie. De rijstsector in Coronie lag een hele poos stil. Er is na enkele jaren een goed resultaat neergezet. President Desiré Bouterse heeft enkele maanden geleden gesprekken gevoerd met leden van de private sector. De sector is hierop door het particulier initiatief in Coronie nieuw leven ingeblazen. Onder meer is benadrukt dat burgers niet moeten wachten op de overheid, maar zelf initiatieven moeten ontplooien.

De geoogste padie wordt verkocht aan de opkoper. Met de opbrengsten zal er verder in de sector worden geïnvesteerd, meldt het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties