Finisie en Jeroe aan de slag als dc
24 Oct 2018, 08:30
foto
Dc Humphry Jeroe neemt over van Yvonne Pinas, die naar Marowijne gaat. (Foto's: Raoul Lith)


Districtscommissaris (dc) Frederik Finisie en collega Humphry Jeroe hebben dinsdag officieel het roer overgenomen van hun voorgangers. Op het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) hebben de dc’s de protocollen van overdracht getekend onder toezicht van Wensely Misiedjan, directeur Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland.

Dc Finisie neemt over van Kenya Pansa in Brokopondo. Volgens dc Pansa gaat zij naar Marowijne met Moengo als standplaats. Jeroe neemt de leiding over in Boven-Suriname. Zijn voorganger Yvonne Pinas heeft een jaar en twee maanden waargenomen in het gebied, omdat er een lange tijd geen vaste dc was benoemd.

Pansa zegt dat zij zich al heeft georiënteerd in haar nieuw werkgebied. “Je ziet bepaalde dingen en je hoort bepaalde dingen. Ik denk dat elk gebied van Suriname zo is. Ik kon evengoed naar Coeroenie gaan of Kabalebo. Dat wil niet zeggen dat ik het gebied ken,” zegt Pansa. Ze vertelt dat ze ook gesprekken heeft gehad met haar collega Freddie Daniel uit Marowijne. Op basis van informatie en statistieken volgt een plan van aanpak.

Pinas zegt dat met de benoeming van Jeroe het eindelijk mogelijk is weer aandacht te schenken aan het Matawaigebied. “Ik ben blij dat ik weer terugga naar mijn mensen en dat ik mijn programma zoals dat is uitgestippeld weer kan uitvoeren”. Ze stelt dat ze zich zorgen heeft gemaakt over het (stromend) water probleem van de dorpen in het Boven-Suriname gebied. Volgens haar is het probleem van de BaZo-kaarten ook een uitdaging geweest aangezien veel mensen analfabeet zijn. Ze heeft voor dit probleem veel medewerking van de bestuursopzichters gekregen. “Ik zal u zeggen dat dc Jeroe veel werk te verzetten heeft”.

Jeroe merkt op dat hij de noden van de mensen kent en ook het gebied. ”De problemen die we daar hebben die zijn niet gemakkelijk. Ik heb gesproken met de minister van Volksgezondheid en we zijn bezig te kijken hoe we die problemen kunnen aanpakken.” Volgens hem moet er een mini ziekenhuis komen op Atjoni. Daar moeten er zoveel mogelijk plaatselijke artsen zijn met teams van specialisten. Jeroe zegt dat het onderwijsveld en het milieu zijn aandacht krijgen. Hij heeft genoeg deskundigen die hem kunnen voorzien van adviezen en waar nodig kan hij terug vallen op het ministerie voor ondersteuning, stelt Jeroe.

Finisie die de scepter gaat zwaaien in Brokopondo zegt dat de illegaliteit in de houtsector aangepakt gaat worden binnen zijn werkgebied. Hij geeft aan dat er gesprekken gaande zijn met de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) om de houtblokken die gekapt zijn en in het bos liggen ook te laten registreren. De nieuwe burgervader geeft aan dat hij met dezelfde pit uit zijn vorige functie als volksvertegenwoordiger zijn werk gaat doen om problemen aan te kaarten, maar ook oplossingen helpen zoeken.

Raoul Lith
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April