Auteur Bish Ganga presenteert boek in Tori Oso
13 Oct 2018, 08:21
foto


De auteur Bish Ganga zal zijn boek de Rechteroever van de Saramaccarivier op woensdag 31 oktober presenteren in Tori Oso. Dit doet hij in samenwerking met de Schrijversgroep ’77. In dit boek wordt via korte verhalen iets van de sfeer en ‘couleur locale’ van destijds opgeroepen, zodat de lezer een idee krijgt van hoe het was aan de rechteroever van de Saramaccarivier.

De schrijver voert de lezer mee naar een afgelegen dorp De Volharding in het district Saramacca. Hij is in 1948 geboren in dit dorp. Tot ongeveer 1950 was de rechteroever van de Saramaccarivier nog dicht bevolkt met mensen van verschillende afkomst. Het middel van bestaan was rijstbouw.

Omdat het gebied zeer geïsoleerd lag, waren de mensen op elkaar aangewezen. Tussen de bewoners onderling was er dan ook mede daardoor een goede band. Men schoot elkaar te hulp als dat nodig was, bijvoorbeeld als de rivierdijk het had begeven of als de oogst was mislukt door teveel of juist te weinig regen, ziekten of plagen van ongedierte.

Er was echter niet alleen sprake van kommer en kwel. Het leven kende beslist ook plezierige kanten zoals geboorten en huwelijken, waarbij men met elkaar een feestje kon vieren. Die oude samenlevingsvorm is intussen definitief verdwenen.

Bish Ganga heeft Spaanse taal- en letterkunde gestudeerd en heeft in verschillende branches gewerkt. Hij is nu met pensioen. Dit is zijn tweede boek. Zijn eerste boek is getiteld Lalbahadoer, een fatale liefde (2008).
Advertenties