Directeur Radika, Roshnie Radhakishun, is niet meer
18 Jul 2018, 15:26
foto
Roshnie Radhakishun-Ramlakhan (archieffoto)


Roshnie Radhakishun-Ramlakhan (87), de motor achter Radio Dihaat Ki Awaaz (Radika), is niet meer. Zij is een van de eerste vrouwen in de media en heeft vooral districtsvrouwen enorm gestimuleerd om op te komen voor hun rechten.

Op 9 september 1962 begon Radika met de uitzending aan het Pad van Wanica, toen district Suriname. "Vandaar de naam 'dihaat', 'district'. Wij zijn een stem van het volk. Dat is heel belangrijk in een democratisch land. Het volk moet naar een medium kunnen gaan en vrijelijk zijn mening uiten. Wij hebben die ruimte al die jaren geboden aan de samenleving, vooral de mensen uit het district", zei mevrouw Radhakishun in een gesprek met Starnieuws enkele jaren geleden.

Een absoluut dieptepunt was de brandstichting van Radika in opdracht van de militaire machthebbers op 7 december 1982. "Wij hebben moeten vluchten uit het land, want ons leven was niet meer veilig. Zonder iets zijn wij gevlucht. Weet u wat het betekent om van de ene op de andere dag straatarm te zijn, geen huis en haard te hebben en afhankelijk te zijn van anderen."

In 1987 keerde mevrouw Radhakishun terug naar Suriname. In 1990 was Radika weer in de lucht en er kwam ook een televisiestation bij. Zij stelde dat een land zonder media ondenkbaar is. "Media moeten wel oprecht zijn en opkomen voor het belang van het volk. Er zijn goede voorbeelden van mensen die het werk integer doen. Je moet geen partijpolitiek bedrijven in dit beroep", zei de media-directeur.
"Ik heb mijn bijdrage geleverd en heb nu rust nodig".
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November