"Op dat moment waren wij een grote familie"
08 Jun 2018, 10:10
foto
Minister Ronni Benschop van Defensie legt een krans bij het monument van de vliegramp.(Foto's: Raoul Lith)


“Op 7 juni 1989 werden in enkele ogenblikken 176 landgenoten, families, kennissen, vrienden, collega’s uit ons midden weggerukt. De vliegramp van vlucht PY764 vanuit Amsterdam heeft zijn weerga niet gekend in de moderne geschiedenis van Suriname,” zei Ronni Benschop, minister van Defensie. Hij vertegenwoordigde president Desi Bouterse, donderdag tijdens de herdenking van de vliegramp die 29 jaar geleden plaatsvond nabij Zanderij.

De bewindsman stelde dat behalve de leden van het kleurrijk elftal ook 3 officieren van het Nationaal Leger slachtoffer zijn geworden. Hij herdacht hierbij Eddy Djoe, die toen commandant van de Luchtmacht was, Raymond Lieuw Yen Tai commandant van de Militaire Politie en Armand Salomons die hoofd Logistiek was. “Een waar verlies toen voor het leger dat nog heel lang zal na galmen”.

Benschop wilde niet uitweiden over de verschrikking toen, maar vestigde de aandacht op een fenomeen op dat moment. Hij merkte op dat “dwars door de verslagenheid, onze tranen, ons verdriet hebben wij soms complete vreemden voor elkaar getroost, verlichting en ondersteuning gebracht aan hen die het meest behoefte eraan hadden. Op dat moment waren wij een grote familie.” Niet alleen de slachtoffers, maar ook de overlevenden moeten volgens hem op deze dag worden herdacht en dat gebeden moet worden dat dit zich nooit meer herhaalt.

Roy de Miranda, voorzitter van de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal, is blij dat de droom om een Kleurrijk opleidingsinstituut op te zetten dichterbij is. Vorig jaar beloofde de president dat de stichting over tien hectare grond zou beschikken daarvoor. Uiterlijk eind juni krijgt de stichting de beschikking over tien hectare in Commewijne, beloofde de minister van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer.

De stichting zal de missie voltooien met de juiste partners. Miranda vertelt dat alles eraan gedaan is om de Surinaamse Voetbalbond bij de herdenking te betrekken, die gastheer toen was, echter is dit niet gelukt. Toch zullen ze hen voor de uitvoering van het plan voor het opzetten van de academie betrekken en samenwerken aan de opzet van de Sonny Hasnoe Kleurrijk Voetbal Academie.

Nabestaanden hebben bij het herdenkingsmonument van de vliegramp aan de Jaggernath Lachmonstraat kransen gelegd, terwijl een inheemse groep er een special ritueel heeft uitgevoerd.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May