Vissers varen na een week weer uit
13 May 2018, 00:01
foto
Vaartuigen zijn gisteren na een week weer naar zee vertrokken.


Vertrouwend op de toezegging van minister Ronni Benschop van Defensie, hebben de eerste vissersboten zaterdag koers gezet naar zee. De vissers zijn gemotiveerd hun werkzaamheden te hervatten, nadat ze een week geleden massaal aan wal waren gekomen. Ze eisten veiligheidsgaranties van de autoriteiten. Die garantie hebben minister Benschop en zijn collega van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, de vissers gegeven.

De vissersboten die uitvaren, zijn vanaf nu verplicht een crewlist samen te stellen. De Maritieme Autoriteit Suriname beschikt ook over de crewlist van de vaartuigen die naar zee gaan, vertelt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief. Met een crewlist wordt aangenomen dat er geen verwarring meer zal ontstaan over wie wel of niet op bedoelde vaartuig is.

Na de piratenaanval op 27 april was het voor de autoriteiten een hele klus om er achter te komen wie er precies op de aangevallen boten was. Tot nog toe wordt aangenomen dat er minimaal 20 mensen op de vier vaartuigen waren. Vijf vissers hebben de brutale aanval voor de kust in de omgeving van de Wia Wiabank overleefd. Er zijn vier lijken geborgen, drie in Suriname die nog niet zijn geïdentificeerd en één in Guyana waar de familie al heeft bevestigd om wie het gaat. Er wordt vanuit gegaan dat er nog elf vissers van de aanval worden vermist.

De aanwezigheid van de kustwacht en defensie in de binnenvaart heeft het veiligheidsgevoel bij de vissers enigszins hersteld. De verwachting is dat vandaag en in de komende dagen de andere vaartuigen ook weer richting zee vertrekken. De ondernemers derven immers enorme inkomsten doordat de boten aan wal staan. Ook de zoektocht naar de overige vermiste vissers heeft een enorme druk gelegd op de inkomsten van de booteigenaren.

Lall zegt dat de zoektocht niet is stopgezet, de kustwacht en defensie zijn ook op zoek en zullen de vissers die uitvaren ook uitkijken naar eventuele sporen. Er zijn meer dan 400 vergunningen voor de kustvisserij uitgegeven (de zogenaamde SK-vergunningen). Deze vaartuigen mogen vissen tot een diepte van 10 vadem (1 vadem is 1,8 meter).

Binnenkort heeft het Visserscollectief een ontmoeting van minister Getrouw om te praten over de illegale status van de vissers. Er is beloofd dat er een manier gezocht zou worden om de illegale status op te heffen. In de sector werken veel Guyanezen van wie de documenten niet in orde zijn. Dat is ook gebleken tijdens de nasleep van de piratenaanval op 27 april. De vissers staan meestal bekend onder hun roepnamen. Ze staan ook nergens formeel geregistreerd. Ook daarin wil het collectief verandering. Het wil registratie van de vissers en ordening van de sector.
Advertenties