Een hart onder de riem voor verpleegkundigen
12 May 2018, 18:45
foto
Sabita Jagessar Tewari-Chinkoe, Bianca Dyon en Theresa Anantoewe bekroond voor uitzonderlijke prestaties. (Foto: Raoul Lith)


“Ik zal mijn best doen om de zorg in dit land een betere richting te geven, waarbij eenieder werkzaam in de gezondheidszorg een tevreden gevoel heeft. Ik hoop dat u met uw enthousiasme ook een bijdrage daaraan zal leveren, want de sector is in onze handen toevertrouwd.” Dit heeft minister Antoine Elias van Volksgezondheid benadrukt tijdens de viering van de Dag der Verpleging in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

Tijdens de herdenking zijn uit een groep van 33 genomineerden, drie personen uit gekozen voor hun uitzonderlijke prestaties. Bianca Dyon is bekroond tot ziekenverzorgende van het jaar, Theresa Anantoewe is uitgeroepen als voedingsassistent en Sabita Jagessar Tewari-Chinkoe als verpleegkundige van het jaar. De prijzen voor de winnaars zijn twee tickets naar Curacao en één naar Trinidad & Tobago.

Faucia Niamut, verpleegkundig directeur, meent dat de verpleging een mooie roeping is. Ze besteedde tijdens haar toespraak aandacht aan de beroepskunde van verplegenden, waar respect hebben voor de mens een belangrijk deel van uitmaakt. De verpleging moet zich als professional opstellen en moet weten hoe om te gaan met patiënten.

Algemeen directeur van het AZP, Claudia Redan, zegt dat er elke dag weer toewijding en inzet getoond worden door de verpleging, gebaseerd op hun kennis en roeping tot dienstverlening. Verplegenden hebben bewust gekozen voor hun beroep, waar met liefde en zorg een bijdrage geleverd moet worden aan het genezingsproces van de patiënt. Op dagbasis wordt de zorg van honderden patiënten die naar het AZP toekomen, toevertrouwd aan deze beroepsgroep. “De patiënt rekent erop dat alles dat u geleerd heeft en beloofd heeft van toepassing zal zijn bij de bijdrage aan het genezingsproces. Patiënten moeten met een gerust hart dit terrein betreden. Er mag geen angst zijn,” voert Redan aan.

Doordat de wereld en de gezondheidszorg veranderen, worden aandoeningen en behandelmogelijkheden steeds complexer. Hierdoor wordt aan de kwaliteit en veiligheid van de zorg hogere eisen gesteld. Het ziekenhuis bevindt zich in moeilijk vaarwater en de zorg staat onder grotere druk. Dagelijks weer worden de grenzen verlegd ten wille van de patiënt, meent de algemeen directeur. Ze vroeg aan de verpleging om zich gezamenlijk te bezinnen over de bijdrage die door hen geleverd kan worden aan de verbetering van de kwaliteit van de patiëntenzorg.

Vandaag wordt internationaal aandacht besteed aan de Dag der Verpleging. 12 mei 1820 is de geboortedag van Florence Nightingale die gezien wordt als pionier en grondlegger van de moderne verpleging. Het thema voor 2018 benadrukt dat gezondheid een mensenrecht is, Nursing: A Voice to Lead: Health is a Human Right. De verschillende gezondheidsinstellingen in Suriname besteden jaarlijks aandacht aan deze dag.

Raoul Lith
Advertenties