Zoektocht naar slachtoffers zeepiraten
30 Apr 2018, 16:47
foto
Het komt de laatste tijd vaker voor dat vissersboten in Surinaamse wateren worden beroofd en vissers worden mishandeld.


De Maritieme Politie, de Kustwacht en leden van het Visserscollectief zijn op zoek naar de slachtoffers van de vier vissersboten die op vrijdag zijn beroofd in de Surinaamse wateren nabij de Wia Wia bank. De informatie die de politie heeft, is dat vier boten zijn aangevallen. Echter is er van de vierde boot niets bekend, omdat daar geen slachtoffers van zijn gevonden. Van de drie boten waarvan bevestigd is dat ze zijn beroofd, worden elf personen vermist.

Op een vissersboot werken gebruikelijk vijf personen, de kapitein en vier bemanningsleden. Een booteigenaar deed zaterdag aangifte van de roof op het politiebureau te Nieuw Amsterdam. In de vooravond kwam een man met letsels aan zijn lichaam op hetzelfde politiebureau en verklaarde dat hij de kapitein is van een vaartuig en dat slachtoffer is geworden van zeepiraten.

De man verklaarde dat hij vrijdag bezig was netten uit te gooien toen een vaartuig hen naderde. In de boot was een Guyanees gewapend met een jachtgeweer. Hij herkende hem als ‘Dick’. In het vaartuig zaten ook ‘Bolo’, Crackhead’, ‘Sanbad’ en een donkere man die hij niet kende. Degenen die hij bij naam kende, zijn allemaal Guyanees. ‘Dick’ loste een schot en droegen de kapitein en zijn bemanning op te gaan liggen in het vaartuig. De zeerovers enterden de boot, waarna zijn de kapitein en zijn bemanning kapverwondingen toebrachten.

Vervolgens moesten de kapitein en zijn bemanning overboord springen. Eén van de bemanningsleden wist niet te zwemmen en verdween in de diepte, vertelt de kapitein. Hij zegt dat toen hij in het water was gesprongen ‘Bolo’ een schot in zijn richting loste. Hij zwom weg, maar kon nog zien hoe de overige bemanningsleden die in het water waren met bamboestokken op het hoofd werden geslagen.

Een voorbij varende vissersboot heeft hem zaterdagmiddag omstreeks twee uur geholpen. Op dezelfde avond, zaterdag, tegen tien uur kreeg de politie bericht dat er een vaartuig naar binnen kwam met drie slachtoffers van een zeeroof. Het waren bemanningsleden van twee verschillende vissersboten. Ze hadden alle drie kapverwondingen aan het lichaam. Twee van de slachtoffers waren van één boot en het derde slachtoffer van een andere. De twee die op dezelfde boot waren, bleken arbeiders te zijn van de booteigenaar die eerder aangifte van beroving had gedaan.
Uit het vaartuig van de kapitein die aangifte heeft gedaan, is hij de enige die terecht is. De vier bemanningsleden worden vermist. Uit het vaartuig van de booteigenaar die aangifte had gedaan, worden drie mensen vermist. Van het derde vaartuig is één van de vijf personen terecht. Van de drie aangevallen boten, worden dus elf personen vermist. Van het vierde vaartuig dat zou zijn beroofd, is niets bekend.
Advertenties