Brazilië: Lula zal zich niet aanmelden bij de politie
06 Apr 2018, 17:30
foto
Aanhangers van Lula protesteerden buiten het vakbondsgebouw van metaalbewerkers waar hij verblijft. (Foto: Reuters)


De voormalige president van Brazilië, Luis Inácio Lula da Silva, zal zich niet overgeven aan de federale politie in hun zuidelijke hoofdkwartier, ondanks het bevel van een rechter. Verwacht werd dat Lula zich aan het eind van de middag nadat het Hooggerechtshof besliste dat hij de gevangenis in moet, terwijl hij in beroep gaat tegen zijn corruptie-veroordeling, zou aanmelden.

Het is onduidelijk of hij zichzelf in plaats daarvan in São Paulo zal aanmelden. Lula blijft erbij dat de aanklachten tegen hem politiek gemotiveerd zijn en zijn opgeworpen om te voorkomen dat hij zich weer kandidaat stelt voor het presidentschap. Bij de opiniepeilingen is hij de favoriet om de stembusgang in oktober te winnen.

In zijn bevel zei de federale rechter Sergio Moro dat de 72-jarige zich vrijdag (vandaag) vóór 17.00 uur plaatselijke tijd moet melden bij het hoofdbureau van de federale politie in de zuidelijke stad Curitiba. Lula is veroordeeld tot 12 jaar cel, maar het beroepsproces kan nog enkele maanden of zelfs jaren duren.

Honderden aanhangers van Lula hebben zich verzameld buiten het vakbondsgebouw van metaalbewerkers in de buurt van São Paulo, waar hij verblijft. De Folha de São Paulo citeerde Lula in een kort telefoongesprek met de krant dat hij van plan was gedurende de dag bij de metaalbewerkersvakbond te blijven.

Een anonieme bron in zijn Arbeiderspartij vertelde persbureau Reuters dat hij wachtte op een uitspraak op het laatste moment, maar het was onduidelijk of de uitspraak vóór de deadline van 17:00 uur zou komen. De beschuldigingen tegen hem kwamen uit een anticorruptieonderzoek dat bekend staat als Operatie Car Wash. Toppolitici van verschillende partijen zijn betrokken bij het grootschalig corruptieschandaal.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May