BVD- Basispartij voor Vernieuwing en Democratie
28 Dec 2009, 10:00
foto


(Zit in de oppositie)

Aantal zetels in DNA: 1
In combinatieverband: Volksalliantie Voor Vooruitgang (VVV): 5 zetels
Website: www.bvdsuriname.sr

De BVD is niet als een normale politieke partij ontstaan, maar als een afsplitsing van de Verenigde Hervormings Partij (VHP). Vijf parlementariërs van deze partij wilden in 1996 een andere koers opgaan dan partijvoorzitter Jagernath Lachmon. Ze wilden dat de president uit eigen gelederen geleverd zou worden en vonden het niet goed dat Ronald Venetiaan weer president zou worden. Volgens de partijtoppers was dat binnen eigen gelederen voor de verkiezingen afgesproken.
Tijdens de verkiezing van de president in de Assemblee ondersteunden zij de kandidatuur van Jules Wijdenbosch als president. Wijdenbosch werd voorgedragen door de Nationale Democratische Partij, NDP. VHP-topper Pertaapnarain Radhakishun werd als vice-president naar voren geschoven. Dit duo mocht het land leiden.
De BVD, de Nationale Democratische Partij (NDP) en KTPI werkten samen.
Indra Marijke Djwalapersad van de BVD werd de eerste vrouwelijke parlementsvoorzitter van Suriname. Tot nu toe is ze de enige vrouwelijke voorzitter geweest.

Dilip Sardjoe neemt over

Atta Mungra (intussen wijlen) was de eerste voorzitter tijdens de proclamatie op 25 november 1996. Hij werd opgevolgd door Tjan Gobardhan. Sinds november 2007 zwaait de invloedrijke zakenman Dilip Sardjoe de scepter in de BVD.
De partij stapte uit de samenwerking nadat Wijdenbosch een eigen koers opging als president. Bij de vervroegde verkiezingen van 2000 behaalde de BVD geen zetels.
In 2005 maakte de BVD deel uit van de Volksalliantie voor Vooruitgang (VVV). Deze combinatie vormde ze met DNP 2000 (Democratisch Nationale Platform 2000), KTPI (Kerukanan Tulodo Pranatan Inggil), PPRS en de Pendawalima. De VVV haalde vijf zetels en zo belandde Theo Vishnudatt voor deze partij in het parlement.

Van korte duur

De BVD, NDP, KTPI en de PALU (Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie) gingen in november 2008 een samenwerking aan. De BVD maakte zich op om de verkiezingen van 2010 in te gaan als deel van de Megacombinatie. In augustus 2009 verbrak NDP-voorzitter Desi Bouterse de samenwerking. Volgens de NDP maakte de BVD leiders van de partij zwart tijdens politieke bijeenkomsten.
Op het partijcongres op 10 maart maakte de BVD bekend dat samengewerkt zal worden met de Nationale Ontwikkelings Partij (NOP). Op 12 maart tekende de BVD een overeenkomst met de Progressieve Vleugel van de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (PVF). De verkiezing zal ingegaan worden als BVD/PVF Combinatie.

Wie is Dilip Sardjoe?

Dilip Sardjoe is op 11 november 1949 in Commewijne geboren. Hij is is een van de grote particuliere werkgevers in Suriname en bezit bijkans twintig bedrijven in Suriname en de regio. Sardjoe is directeur/eigenaar van Rudisa Holding Maatschappij .Sardjoe was op Lachmon na de invloedrijkste man in de VHP. Hij was penningmeester van de VHP en was een van de hoofdrolspelers tijdens de overstap uit de partij in 1996. De grootste hobby van Sardjoe is basketbal. NBA-wedstrijden hebben absolute voorrang op zijn televisie-zender SCCN.
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November