Zandafgravingen grootste probleem van Coronie
06 Feb 2011, 00:01
foto
Assembleeleden in gesprek met regionale volksvertegenwoordigers in Coronie.


Het grootste probleem van Coronie is de illegale zandafgravingen in het Coppenamegebied. Hierdoor komen grote delen in de regentijd blank te liggen.
Vijftien parlementariërs brachten zaterdag een eendaagse orientatiebezoek aan het district Coronie. Anton Paal (Megacombinatie/PALU) en Remie Tarnadi (Mega Combinatie/NDP) uit het district waren als begeleiders aangesteld.

Zorgwekkend
De delegatie heeft verschillende instanties en gebieden bezocht. De problemen zijn aangehoord en zullen gepresenteerd worden aan het parlement. Tarnadi zegt de illegale zandafgravingen zorgwekkend zijn. Vooral het zuidelijk gedeelte van de Oost-Westverbinding ligt in de regentijd onder water door de gaten die ontstaan. Het water stroomt vanaf kilometer 103 tot 120 over.

“De Zeedijk van Coronie en de zwampkerende dam moeten nog aangepakt worden. Het district heeft veel potentie. De agrarische sector en de veeteelt kan goed tot ontwikkeling komen. Met het oog op de Zeedijk kan toerisme opgang gebracht worden”, aldus Tarnadi.

Goed beeld
De delegatie bracht onder andere een bezoek aan een bejaardentehuis, dat niet operationeel is, het vissersdorp, het Coppenamegebied waar zandafgravingen plaatsvinden. Tarnadi merkt op dat door de zandafgravingen de staat veel inkomsten derft. Er zou ordening moeten komen. Hier is vaak om gevraagd.

De delegatie had ook een ontmoeting met de districtsraad- en ressortraadsleden, waarnemend districtscommissaris Roline Samsoedien en toekomstige districts-commissaris Harriëtte Ramdien. De verschillende problemen zijn voorgehouden aan de delegatie. De volksvertegenwoordigers hebben een goed beeld gekregen van de situatie in het district.

Vijftien parlementariërs waren: Remie Tarnadi, Anton Paal, Refano Wongsoredjo, Soetimin Marsidih, Carl Breeveld, Rudolf Zeeman, Henk Ramnandanlal, Harish Monorath, Frederik Finisie, Diepakkoemar Chitan, Noreen Cheung, Marinus Bee, Mohamed Abdoel, André Misiekaba en Waldie Ajaiso. Breeveld was als enige parlementariër uit de oppositie aanwezig. Na Coronie volgen de districten Saramacca, Commewijne, Brokopondo en het resterend gedeelte van Sipaliwini.

(Wanita Ramnath)
Advertenties