Suriname doet mee aan FG Robotics Challenge 2017
21 Jun 2017, 07:37
foto
Ivana Codrington, Ayan Jhagroe en Shayant Sital doen voor Suriname mee aan de inaugurale FIRST Global Challenge.


Ivana Codrington (16), Ayan Jhagroe (16), Shayant Sital (18) zullen namens Suriname meedoen aan de inaugurale FIRST Global Challenge, die van 16 tot en met 18 juli 2017 wordt gehouden in Washington D.C., America. Daniel Lachman (technische teammentor) gaat mee als hun begeleider. Suriname is één van de 163 landen die meedoet aan de FIRST Global Challenge.

Het thema van de games, voor dit jaar is Provide Access to Clean Water (Zorgen voor toegang tot schoon drinkwater). De nationale teams die aan deze internationale competitie meedoen, zullen reizen met een zelfgebouwde robot, die op de H2O flow game field tussen twee allianties (elk bestaande uit teams van 3 landen) zal bewijzen het gesimuleerd wereldprobleem van gecontamineerd rivierwater succesvol te kunnen aanpakken.

Het doel van de uitdaging is om meer jongeren geïnteresseerd te krijgen in STEM educatie (Science, Technology, Engineering and Math) en Robotics voor het gezamenlijk zoeken naar oplossingen voor problemen waarmee onze planeet kampt. De Surinaamse groep wordt ondersteund door een alternate mentor, een advisory team in Washington en vrijwilligers in Suriname, meldt de voorlichting van de organisatie.

Het team heeft de robotkit (losse robot onderdelen) op 13 april ontvangen uit Amerika; heeft zijn design zelf gecreëerd en noemt zijn robot 'Zweef Teki'. De robot is nog niet af, maar wordt zodanig geassembleerd en geprogrammeerd, dat het zal voldoen aan de eisen van de competitie en alle functionaliteiten zal bezitten om elke punten- scorende "gametask’’ uit te voeren, zoals het opslaan van water (blauwe ballen) in een daarvoor bestemd reservoir voor hun team en het deponeren van verontreinigende stoffen (oranje ballen) in een test laboratorium (hok over een brughelling) binnen de toegewezen tijd. Zo worden de verontreinigende stoffen door de robots uit de rivier (een stroom van blauwe en oranje ballen) gehaald in samenwerking en tegelijkertijd in competitie met andere team robots. Elk nationale team zal in totaal 6 games spelen van elk 2.5 - 3 minuten lang.

Voor Suriname is het zeker een positieve zaak om onderdeel te zijn van deze FIRST Global Challenge. Dit platform opent meer deuren voor het land, zeker op het gebied van innovatie en techniek. De organisatie achter deze internationale competitie is FIRST Global. FIRST staat voor For Inspiration and Recognition of Science and Technology. Stichting Young Help Suriname (YHS) is de lokale coördinator en counterpart van FIRST Global in Suriname met betrekking tot FIRST Global Challenge games, die elk jaar in een ander land gehouden zal worden. YHS is vanwege haar netwerk in America, die een gevolg is van de selectie en deelname aan de Young Leaders of the America's Initiative (YLAI 2016) van president Obama en de U.S. Department of State, benaderd geworden om de deelname van Suriname te faciliteren.

YHS heeft bewerkstelligd dat de reis- en verblijfkosten door de organisatie FIRST Global gedekt worden voor de Surinaamse delegatie van 4. Ook de douane in Suriname heeft het project ondersteund op het vlak van de totale inklaringskosten van de robotkit. De U.S visa kosten hebben de leden van het team zelf bekostigd, meldt de organisatie, die zegt dat sponsors welkom zijn.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March