Fitch: Zwak financieel systeem leidt tot dollarisatie
01 Mar 2017, 00:01
foto


De bankstortingen in Amerikaanse dollars zijn tot december 2016 gestegen tot 70%. Een jaar eerder was dat nog 58%. Fitch Ratings wijst in zijn jongste kredietbeoordeling over Suriname op het kwetsbaar financieel systeem van het land.

De regering is in januari overeengekomen om De Surinaamsche Bank een geldinjectie te geven. Het bedrag is niet genoemd. De kredietportefeuille van grootste financiële instelling van Suriname is in 2016 verslechterd door de trage goedkeuring van de betalingsachterstanden van de overheid en de recessie. Recente data over de kredieten en het kapitaal zijn sinds 2015 niet beschikbaar, schrijft Fitch in zijn beoordeling op 22 februari.

Onzekerheid over het begrotingsbeleid, een verzadigde binnenlandse kapitaalmarkt en verminderde toegang tot concessionele multilaterale leningen, kunnen de financiële druk dit jaar opvoeren. Suriname mist een begrotingsbesparingen buffer (stabilisatiefonds) in tegenstelling tot andere olie-exporterende landen. De overheidsdeposito’s zijn op dit moment 1,8% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). De buitenlandse overheidsschuld voor diensten is voor 2017 geraamd op US$ 230 miljoen.

Aangezien de financieringsflexibiliteit van de overheid beperkt blijft, waarschuwt de Amerikaanse kredietbeoordelaar voor fiscale financieringstekort in 2017. Immers is een groot deel van de opbrengst van de overheidsobligatie van US$550 miljoen in oktober gebruikt voor de herfinanciering van de bestaande verplichtingen van de staatsoliemaatschappij.

Tot en met 2026 moet jaarlijks US$ 50,8 miljoen aan rente worden afgelost voor de Staatsobligatie die is uitgezet. Staatsolie betaalt hiervan jaarlijks US$ 27,7 miljoen. De obligatie heeft een looptijd van tien jaar en moet in oktober 2026 zijn terugbetaald. Van de uitgezette US$ 550 miljoen is US$ 300 geleend aan Staatsolie. In tien jaar loopt de rente alleen al op tot ruim US$ 508 miljoen.

Externe onevenwichtigheden zijn volgens de beoordeling van Fitch gedaald na de aanpassing van het wisselkoersbeleid. Fitch verwacht dat het tekort op de lopende rekening in 2016 fors afneemt tot 3,6% van het BBP; in 2015 was dat 19,4% van het BBP. Het tekort is volledig gefinancierd door directe buitenlandse investeringen in een nieuwe goudmijn. De druk op de lopende rekening zal worden ondersteund door fiscale tekorten en hogere externe rentebetalingen, ondanks de versterking van goud en olie-export prestaties. De toename van de internationale reserve zal in dit scenario afhangen van het vermogen van de regering om externe financiering veilig te stellen te midden van een lagere instroom van directe buitenlandse investeringen, merkt Fitch op. De externe kwetsbaarheden zijn gestegen ten opzichte van de nog steeds zwakke externe liquiditeit van Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May