Goud blijft schommelen rond laagste prijs in tien maanden
17 Dec 2016, 11:21
foto


Ofschoon de goudprijs vrijdag is gestegen, is hij gebleven in de buurt van zijn laagste niveau in 10,5 maanden. De renteverhoging van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) en de verwachting voor verdere stijgingen in 2017, vermindert de aantrekkingskracht van het metaal.

Spot goud is met 0,5% gestegen tot US$ 1.134, 18 per ounce. (Spot goud is een veelgebruikte standaard voor de waarde van een ounce goud). Bij de vorige verhandeling bereikte het metaal zijn laagste prijs sinds 2 februari met US$ 1.122,35. Het edelmetaal is gedurende de week met meer dan 2% gedaald, en is op weg naar zijn zesde opeenvolgende wekelijks verlies.

Amerikaanse goudvoorraden stegen met 0,5% tot US$ 1.135,90 per ounce, na een val van bijna 3% in de voorgaande verhandeling. "De aard van de recente goudverkopen wijst op een kortsluiting als ook op een liquidatie", zegt HSBC-analist James Steel. “De verkoop kan nog niet uitgeput zijn. Echter, het tempo en de intensiteit van de verkoopdruk en prijsdalingen zoals te zien waren op woensdag en donderdag zullen waarschijnlijk blijven, althans niet op het huidige tempo."

De Amerikaanse dollar stond vrijdag in de buurt van een 14-jaar piek en rendementen op de obligatiemarkten waren sterk gestegen. De funeste factoren voor goud zijn een hoge Amerikaanse dollar, stijgende rente en aandelen en risico-beleggers. Goud heeft in tegenstelling tot veel andere investeringen, geen rente te betalen. De vraag naar het metaal hapert meestal als de rente stijgt en andere instrumenten aantrekkelijker worden.

De Amerikaanse Fed heeft woensdag voor de eerste keer in een jaar de rente verhoogd en heeft nog drie verhogingen geprojecteerd in 2017. In september nog had de Fed twee stijgingen aangekondigd. Analisten hadden voorafgaand aan de rentestijging, gewaarschuwd voor de impact die de verhoging zou hebben op goud en was deze al grotendeels in geprijsd op de markt, waardoor de verliezen op donderdag lager zijn uitgevallen. Handelaren zullen nu waarschijnlijk uitkijken naar het tijdstip en het tempo van de tariefverhogingen in 2017.

"Het effect van de Fed is enorm. Mensen verwachten volgend jaar meer renteverhogingen als gevolg van een hogere inflatie. We zien ten minste twee renteverhogingen in de eerste helft van 2017 en zullen prijzen voor een tijdje lager uitvallen,” projecteert hoofd analist Jiang Shu van Shandong Gold Group.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May