Hall of Fame na twaalf jaar een feit geworden
06 Nov 2016, 19:00
foto
Minister Faizal Abdoelgafoer krijgt een rondleiding van Robby Buth, voorzitter van stichting Hall of Fame. (Beeld: René Gompers)


De Suriname Hall of Fame is zondagmiddag geopend. Een historisch moment voor de Surinaamse sport, typeert menig spreker deze mijlpaal. “Mi e fir’ bun. Zoals een van mijn kleinkinderen het zegt, is mijn baby eindelijk geboren,” zegt een trotse Robby Buth, voorzitter van de stichting Hall of Fame. Het sportmuseum is geopend door minister Faizal Abdoelgafoer van Sport & Jeugdzaken.

De Sport Hall of Fame is gehuisvest in het gebouw van het Surinaams Olympisch Comité (SOC). Bij binnenkomst hangen aan de linkermuur, de Wall of Fame, foto's van Surinaamse sporters in verschillende takken van sport. Bij elke foto wordt Abdoelgafoer door Buth uitgebreid verteld over de topsporters van weleer. Aan de rechterkant staan er foto’s en ander materiaal van Anthony Nesty en Letitia Vriesde in de Hall of Fame te prijken. Vriesde is lijfelijk aanwezig en menigeen grijpt de kans aan om met haar op de foto te gaan. In het midden staat een mediatafel, een reuzen tablet waarvan het scherm geprojecteerd wordt op een grote televisie. De tafel is een computer waar alle tot nu verzamelde data over de Surinaamse sport en sporters in is opgeslagen.

Het sportmuseum is tot stand gekomen door het Sportministerie, de Nederlandse Twinningsfaciliteit, stichting Duurzame Ontwikkeling Nederland en Suriname en is grotendeels gebaseerd op het archief en documentaties van Guno Hoen en Ricky Stutgard. Het idee voor het instituut is twaalf jaar geleden op papier gezet. Buth is de minister dankbaar voor zijn inzet. Hij geeft aan dat Abdoelgafoer al de vierde minister is bij wie de stichting heeft aangeklopt. “Vandaag staan we eindelijk hier. We gaan nu echt vastleggen onze sportgeschiedenis waarvan een deel al verloren is gegaan. De basis is gelegd er moet niets meer verloren gaan.”

Vriesde is ingenomen met het museum. “Een kleine stap maar een grote aanzet om de jongeren bewust te maken van wat wij ouderen hebben neergezet. Om ze te laten begrijpen dat ze 'heroes' hebben, dat ze hieruit inspiratie kunnen putten om zelf topprestaties neer te zetten.” Abdoelgafoer heeft aangekondigd dat bij de Srefidensi Decoratie Ceremonie later in de maand een aantal sporticonen door president Desi Bouterse gedecoreerd zal worden. “Ik zal geen namen noemen. Wij kunnen ze niet de duizenden dollars en euro's geven zoals dat in het buitenland gaat. We kunnen ze tenminste eren op deze manier.”

René Gompers
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June