Orkaan Matthew raakt Haïti en Cuba, zes doden
05 Oct 2016, 10:49
foto
Een man duwt een kruiwagen in een straat in Port-au-Prince die is ondergelopen als gevolg van stortregens van orkaan Matthew in Haïti. (Foto's: Reuters)


Orkaan Matthew, de zwaarste Caribische storm in bijna een decennium, is op weg naar de Bahama’s en de Amerikaanse kust. Het weersysteem heeft Haïti en Cuba gehavend met stortregens. Onder de Haïtiaanse bevolking die nog worstelt met de gevolgen van de zware aardbeving van 2010, heeft Matthew een ware ravage aangericht.

De Verenigde Naties zegt dat de orkaan de ergste humanitaire crisis voor Haïti brengt sinds de verwoestende aardbeving van 2010. Orkaan Matthew heeft Cuba en Haïti dinsdag aangedaan met winden van 230 kilometer per uur en heeft steden, landbouwgronden en resorts een zware dreun gegeven.

Honderdduizenden mensen zijn geëvacueerd uit de storm, die ernstige overstromingen heeft veroorzaakt. In de Dominicaanse Republiek zijn vier personen omgekomen en minstens twee in Haïti. De twee landen delen het eiland Hispaniola.

Tot en met dinsdag was Matthew een categorie vier orkaan. Woensdagmorgen vroeg was hij gedegradeerd tot categorie drie, zegt de in Miami gevestigde National Hurricane Center (NHC). De orkaan heeft de communicatie in veel van de zwaarst getroffen gebieden afgesneden, waardoor het moeilijker wordt om de ernst van de gevolgen van het natuurgeweld te overzien. Ook de belangrijkste brug die een groot deel van het land verbindt met het schiereiland in het zuidwesten is vernietigd.

Tienduizenden mensen in Haïti leven als gevolg van de aardbeving in 2010 nog steeds in tenten en geïmproviseerde woningen. Meer dan 200.000 personen kwamen in 2010 om bij de aardbeving. Mourad Wahba, de speciale VN-vertegenwoordiger van de secretaris-generaal voor Haïti, zegt dat een groot deel van de bevolking is verdreven door Matthew en dat ten minste 10.000 in opvangcentra zitten. "Haïti wordt geconfronteerd met de grootste humanitaire ramp sinds de aardbeving van zes jaar geleden." Landbouwgronden en bedrijven in het pad van Matthew zijn verwoest.

De Amerikaanse regering heeft laten weten dat hij klaarstaat om de getroffen te helpen. Er zijn ongeveer 300 Amerikaanse mariniers op weg op de USS Mesa Verde om rampenhulp te bieden in Haïti.

Geen ernstige schade Cuba
De eerste berichten van de Cubaanse staatsmedia melden dat het eiland geen ernstige schade heeft opgelopen. Traditioneel pleegt de Cubaanse regering grote inspanningen voor het omgaan met orkanen. De autoriteiten waren dagen bezig met vrijwilligers te organiseren om bewoners in veiligheid te brengen en hen een veilige onderdak te geven.

Volgens het NHC had Matthew in de vroege ochtend van woensdag aanhoudende winden van 201 kilometer per uur. In de provincie Guantanamo heeft de orkaan de toeristische stad van Baracoa een zware klap toegebracht. Het weersysteem is in de buurt van de omstreden Amerikaanse marinebasis en militaire gevangenis in Guantanamo gepasseerd. De Amerikaanse marine heeft de evacuatie van 700 echtgenoten en kinderen samen met 65 huisdieren van het personeel geëvacueerd.
Santiago de Cuba, de tweede grootste stad, die ligt in het zuidoosten van Cuba, s niet zwaar getroffen, zegt de staatsmedia. gezegd.

Het oog van de storm ligt ongeveer 250 kilometer ten zuidoosten van Long Island in de Bahama's. Na deze eilandengroep, zal Matthew zich donderdagavond verplaatsen dichtbij de oostkust van Florida, voorspelt het NHC. Autoriteiten in de Bahama’s hebben bewoners aangespoord zich naar hoger gelegen gebieden te begeven. Overheidskantoren in New Providence en Grand Bahama zijn vanaf dinsdag tot nader order gesloten.

Er zijn orkaan en storm waarschuwingen gegeven voor delen van Florida terwijl Matthew zich naar het noorden verplaatst. Het NHC zegt dat de dreiging voor leven en eigendom erg groot is. Hij voorspelt windsnelheden tot 115 kilometer per uur en 10 cm regen voor een deel van Florida.

Voor South Carolina geldt een noodtoestand en is de evacuatie van meer dan een miljoen mensen opgedragen. De tropische storm of orkaan condities kunnen later deze week invloed hebben op delen van Georgië, South Carolina en North Carolina, ook al blijft het centrum van Matthew buiten de kust, stelt het NHC.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May