Gajadien in EBS-kwestie: IMF bepaalt voor president
15 Aug 2016, 00:01
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien.


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt dat veel niet klopt over het bevriezen van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). De directie onder leiding van Rabin Parmessar heeft de bond op 25 juli netto hetzelfde aangeboden als wat in de principe-overeenkomst is vastgelegd. Er is maanden onderhandeld, zonder dat de aandeelhouder aan de bel trok. "Het lijkt alsof de president door het Internationaal Monetair Fonds is teruggefloten," concludeert Gajadien.

Het Assembleelid zegt in gesprek met Starnieuws dat de totale directie onderhandeld heeft met de bond. De cijfers over hoe het bedrijf ervoor staat, zijn bij de directie, de raad van commissarissen en minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen bekend. Namens het kabinet van de president hebben raadsadviseur Ramon Abrahams en president-commissaris Patrick Peneux de impasse helpen doorbreken en een overeenstemming bereikt. De directie zat ook aan en heeft de principe-overeenkomst getekend. "Het kan niet zo zijn dat geen van de toppers die onderhandeld hebben, geen mandaat hadden om een overeenkomst te sluiten," stelt Gajadien.

"Als het zo is dat eigendunkelijk financiële toezeggingen gedaan zijn, moet de president iedereen naar huis sturen. Maar dat zien wij niet gebeuren. Dan moet er iets anders aan de hand zijn. Het IMF volgt de zaken bij EBS op de voet omdat de subsidie uiterlijk eind van dit jaar afgebouwd moet zijn. De subsidie voor dit jaar is volgens de president meer dan SRD 414 miljoen. De afspraken met het IMF komen in gevaar. Dus het is dan duidelijk dat het IMF de president de les leest," stelt de politicus.

Gajadien stelt dat zoveel honderden miljoenen in EBS is gestopt en volgens de president moet er nog SRD 2,7 miljard worden geïnvesteerd om stroom aan de samenleving te kunnen garanderen. "De corruptie bij dit bedrijf is nog steeds niet uitgezocht. Het personeel van de EBS is nu ook de dupe geworden van mismanagement van opeenvolgende directeurs en de corruptie die welig heeft getierd en nog steeds plaatsvindt in het bedrijf," stelt de VHP-topper.

U kunt het aanbod van de directie op 25 juli en het principe-akkoord hier downloaden.
pdf-icon.gif Aanbod_directie_25_juli_2016.pdf     pdf-icon.gif Principe-akkoord_EBS.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May