Chili vernedert Mexico op weg naar halve finales
19 Jun 2016, 01:38
Eduardo Vargas maakte maar liefst vier doelpunten in de wedstrijd tegen Chili. Hij werd uitgeroepen tot de 'Man of the match'. (Beeld: SCCN)

Regerend Copa-America kampioen Chili, walste met maar liefst 7-0 over Mexico. In het Levi's Stadium te Santa Clara, Californië, werd het na een 2-0 ruststand, een vrolijke schiettent. Chili neemt het in de volgende ronde op tegen Colombia dat eerder ten koste van Peru de halve finales bereikte.

Chili begon flitsend aan het treffen en kwam reeds in de 10e minuut gevaarlijk opzetten, maar Edson Puch aarzelde om de trekker over te halen, waardoor de Mexicaanse defensie kon ingrijpen. In de 16e minuut maakte Puch zijn eerdere misser goed, door zijn land de leiding te geven: 1-0. In de periode die daarop volgde, kwam de Mexicaanse defensie zwaar onder druk te staan, maar herhaaldelijk kon het leder nog net uit het doel gehouden worden. In de 43e minuut anticipeerde Eduardo Vargas meesterlijk op een pass van Alexis Sanches in de ruimte en kon kinderlijk eenvoudig de voorsprong verdubbelen: 2-0. Dit was meteen ook de ruststand.

Vrijwel meteen na de rust, stelde Arturo Vidal na goed voorbereidend werk, Alexis Sanchez in de gelegenheid de marge te vergroten. Sanches maakte daar dankbaar gebruik van: 3-0. Eduardo Vargas tilde de stand luttele minuten later naar 4-0 en eiste ook doelpunt nummer 5 op. Hierna kwam Chili nog dikwijls achter de Mexicaanse defensie, maar het duurde tot de 75e minuut voordat andermaal Vargas, doelman Ochoa het nakijken gaf en zo zijn zuivere hattrick completeerde en zijn totaal voor de avond op 4 bracht. Puch die de score opende, had in de 88e minuut ook het slotakkoord.