Bilkerdijk: Onvoldoende transparantie over stroomtarieven
22 May 2016, 06:15
foto
Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de ASFA.


Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), zegt dat de samenwerking tussen diverse bedrijfslevenorganisaties geconcretiseerd wordt. Het overleg was al begonnen eerder en is zaterdag voortgezet. Maandag hopen de organisaties een samenwerkingsovereenkomst te tekenen. Het bedrijfsleven kan zich niet terugvinden in de tariefsverhoging voor energie die de regering per 1 mei heeft doorgevoerd, zonder sanering van EBS en het samenhangend programma voor herstel van de economie ontbreekt nog steeds.

Bilkerdijk om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat terwijl samen met Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Kamer van Koophandel en Fabrieken dialoog werd gevoerd, de regering aangekondigd heeft dat de tarieven per 1 mei ingaan. Deze waren aangehouden door president Desi Bouterse, waardoor er overleg gevoerd kon worden.

De regering heeft aangegeven dat er nog dialoog mogelijk is over de tarieven. "Dit willen wij zwart op wit gesteld hebben, want wij willen niet voor verrassingen komen te staan," zegt Bilkerdijk. De regering heeft aangegeven dat een van de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is dat de subsidies moeten worden afgebouwd. De tarieven moesten teruggeplaatst worden op de EBS-website. De regering heeft aangegeven tijdens het gezamenlijke overleg van VSB, ASFA en de KKF, dat er nog ruimte is om bijstellingen te plegen.

Bilkerdijk haalt aan dat al eerder een verhoging van EBS is doorgevoerd. Toen is 60% van de nieuwe verhoging in rekening gebracht. "Wij willen weten waar die verhoging deel van is, als nu weer verhogingen in drie termijnen worden doorgevoerd. Wij willen ook dat er sanering plaatsvindt bij EBS. Bovendien gaat het niet alleen om de verhoging van de energietarieven. Er zijn nog diverse zaken in het pakket. Tot nu toe heeft het bedrijfsleven geen plan van de regering ontvangen," stelt de ASFA-voorzitter.
Het bedrijfsleven voert ook overleg met de vakbeweging over de situatie.
Advertenties

Monday 18 January
Sunday 17 January