'Vernieuwing Politiebond' gaat weer naar de rechter
18 May 2016, 00:00
foto
Robby Ramjiawan, voorzitter van de Surinaamse Politie Bond. (Foto's: René Gompers)


De trekkers van 'vernieuwing Surinaamse Politie Bond' gaan woensdag opnieuw een kort geding aanspannen tegen het bestuur. De beweging vindt dat het rechterlijke vonnis niet is uitgevoerd. De motie die gisteren ingediend werd op de algemene ledenvergadering, is niet in stemming gebracht door het bestuur, onder leiding van Robby Ramjiawan. Er is een gehaal en getrek over de interpretatie van het vonnis van de rechter. De 'vernieuwing SPB' verwijt ook Starnieuws van misleiding. De eis en het vonnis worden als bijlage aangehecht, zodat u een eigen oordeel kunt vellen.

De 25 punten tellende motie is niet in stemming gebracht door het bestuur. De trekkers van de beweging zijn van mening dat in strijd is gehandeld met de rechterlijke beslissingen. Een logisch gevolg daarvan is dat woensdag weer een kort geding wordt ingediend tegen het bestuur van de Surinaamse Politiebond, kondigt Raoul Hellings aan.

Bondsvoorzitter Ramjiawan zegt dat de motie niet in stemming is gebracht, want daarin wordt gevraagd dat het bestuur dient af te treden. Ramjiawan merkt op dat de nieuwe motie een samenvatting is van de twee ‘oude’ moties. Er moet volgens de motie een interim bestuur worden samengesteld. Maar dat kan niet volgens de visie van het huidige bestuur, deelt Ramjiawan mee. “De eerste eis is door de rechter afgewezen,” haalt hij aan. “Vandaar dat het bestuur de motie, waarvan wij vinden dat de inhoud niet volgens de afspraken van de vergadering is, niet in stemming heeft gebracht. We hebben de motie wel in behandeling genomen, maar niet in stemming gebracht. Het zou anders zijn als het vonnis ons daartoe had verplicht.” De rechter heeft alleen de eis toegewezen, waarbij gesteld is dat er niet bij machtiging kan worden gestemd.

Niets afgewezen
“Men probeert alles naar hun zin te vertalen dat de rechter zaken heeft afgewezen,” vindt Milando Atompai. “De rechter heeft in ons tweede kort geding niets afgewezen,” hamert hij. Hij benadrukt dat hierdoor het bestuur tegen het vonnis in heeft gehandeld. “Die moties moesten eigenlijk in stemming worden gebracht en wat dat betreft heeft hij (Ramjiawan) tegen de overwegingen van de rechter gehandeld,” meent Atompai.

“In de motie wordt duidelijk gemaakt dat het bestuur van de Politiebond heeft gefaald in het opkomen voor de belangen van de leden,” licht Raoul Hellings toe. Daarnaast heeft het bestuur zich volgens hem niet integer gedragen door bepaalde handelingen, op basis van vertrappen van de statuten, door te voeren. Het vermoeden bestaat dat er sprake is van malversaties.
Hellings blijft erbij dat het bestuur verkeerd heeft gehandeld. “Het is bezijden de waarheid als men zegt dat onze eerste eis is afgewezen. De rechter heeft ten aanzien daarvan aangegeven, dat zij het niet noodzakelijk acht om bij rechterlijk besluit vast te stellen dat moties die voldoen aan materiële en formele eisen in stemming moeten worden gebracht, omdat dat al vaststaat dat ze daaraan voldoen.”

De vernieuwingsbeweging spant woensdag een kort geding aan tegen het bestuur. “We zullen de rechter vragen om de moties te toetsen op rechtmatigheid”, licht Hellings toe. “En in het verlengde daarvan het bondsbestuur te gelasten of om een vergadering te beleggen om de moties in stemming te brengen, of om de huidige vergadering te heropenen en die moties in stemming te brengen.” Iedereen is tegen de voorzitter, haalt Atompai aan. “Alla skowtuman de tegen a voorzitter, ma a man no wan saka. Gado wan sab’ san tranga so.”

René Gompers

U kunt de vordering en het vonnis van de rechter hier downloaden.
pdf-icon.gif Vonnis_rechter_17_mei.pdf     pdf-icon.gif Vordering_vernieuwing_Politiebond.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May