Visserijsector protesteert tegen besluit Financiën
19 Mar 2016, 07:08
foto
De aanmeersteiger van Cevihas. (Archieffoto)


De Surinaamse Seafood Associatie (SSA) heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën meegedeeld ontstemd te zijn over het besluit dat boten voor diepzeevisserij uitsluitend bij NV Cevihas invoerrechtenvrij diesel mogen bunkeren. De SSA heeft een vergadering gehouden vrijdag, waar unaniem besloten is om protest aan te tekenen tegen de beslissing van Financiën. Cevihas (Centrale voor Vissershavens in Suriname NV) is een parastatale instelling.

De SSA is het niet eens met de voorwaarden die gesteld worden door Financiën. Er wordt op gewezen dat Cevihas niet beschikt over de fysieke mogelijkheden om ruim honderd boten te bunkeren. Bovendien wordt de sector gedwongen om veel duurdere diesel van een buitenlandse maatschappij (SOL) af te nemen in plaats van 'onze eigen Staatsolie'. De organisatie geeft aan dat de bestaanszekerheid van ruim 80.000 mensen die direct of indirect van de sector afhankelijk zijn, in gevaar wordt gebracht.

Aan minister Hoefdraad wordt gevraagd om na consultatie met het onderdirectoraat Visserij, die de aanlandingsplaats aanwijst, dit besluit in heroverweging te nemen. Er is een kopie van de brief, ondertekend door fungerend voorzitter Udo Karg ook verstuurd naar de president van de Republiek Suriname, de ministers van LVV, HI en het onderdirectoraat Visserij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May