Dodson: Geen verdere verhoging EBS-tarieven
19 Jan 2016, 00:01
foto
Minister Regilio Dodson feliciteert algemeen directeur Rabin Parmessar met zijn benoeming tot EBS-directeur. (Foto: Raoul Lith)


“Ik kan u zeggen dat de verdere verhoging van het elektriciteitstarief van de baan is. Het gaat niet door.” Dit zei Regilio Dodson, minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) maandag tijdens een persconferentie. 60% van de nieuwe tarieven is in oktober ingegaan. In april zou nog 20% volgen en in oktober weer 20%. De verbruiker betaalt momenteel 35 cent per kilowattuur voor energie. Dit bedrag werd vorig jaar als eerste tranche ingevoerd voor het basistarief van 58 cent per kilowattuur. De nieuwe aansluitingen van 1 fase zullen kosteloos zijn en de andere fasen zijn aanmerkelijk goedkoper geworden.

Verschillende componenten hebben geleid tot de aanhouding van de tariefaanpassing. “De brandstoftarieven zijn omlaag gegaan. Op basis daarvan is ook gekeken naar de gewijzigde situatie voor wat betreft Suralco en de doorberekening van de energiekosten,” deelde Dodson mee. Hij gaf aan dat er een ‘commissie basistarieven’ is die gaat kijken naar de verschillende componenten. In de prijscomponenten zijn ook meegenomen de devaluatie.

Naast de mededeling dat de energietarieven niet verhoogd zullen worden, deed de NH minister ook uit de doeken dat de aansluitkosten aanzienlijk minder zijn geworden. Tussen de 80 tot 85 procent van de huishoudens zijn 1 fase aansluitingen. Het is vanaf nu mogelijk om kosteloos aangesloten te worden op 1 fase. Dit is alleen geldig voor een afstand binnen 80 meter van de stroompaal. Voor een 2 fase aansluiting binnen 40 meter tot de paal zal nu SRD 300 betaald worden. Bij een 3 fase aansluiting tot 40 meter wordt SRD 500 in rekening gebracht. Voor de grote en industriële aansluitingen zijn de bedragen tussen de SRD 1000 en SRD 1500 .

De bewindsman roept de gemeenschap op verantwoord om te gaan met stroomverbruik. “Je betaalt waarvoor je verbruikt”. Dodson meldt dat met het nieuwe directieteam, onder leiding van Rabin Parmessar, het bedrijf ervoor zal zorgen dat er energie ter beschikking blijft.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May