Parmessar neemt parastale bedrijven onder vuur
11 Dec 2015, 07:17
foto
Assembleelid Rabin Parmessar (beeld: DNA)


Assembleelid Rabin Parmessar (NDP) zei bij de behandeling van de begroting donderdag, dat nog steeds parastatale bedrijven weigeren om informatie te verstrekken aan de volksvertegenwoordiging. Hij hekelde de gigantische salarissen die verdiend worden, terwijl velen Assembleeleden scheef aankijken dat zij veel verdienen. "Middenkader bij sommige parastatale bedrijven gaan met 20.000 tot 30.000 per maand naar huis, directeuren ontvangen tonnen, honderden duizenden, per maand en het jaarsalaris kan echt oplopen tot zelfs 26 maanden per jaar heb ik begrepen! Dat is de realiteit anno 2015 in Suriname," stelde Parmessar.

Het Assembleelid bracht in herinnering dat de toenmalige vicepresident Robert Ameerali meerdere malen beloofd had informatie te verstrekken over de parastatale bedrijven. Onder Natuurlijke Hulpbronnen (NH) vallen Bauxiet Instituut Suriname, SWM, EBS, Staatsolie en Grassalco. Geen van deze bedrijven geven informatie. Dit maakt het volgens de politicus niet gemakkelijk om de begroting van NH te behandelen. Hij zei dat er een stortvloed aan allerlei PR-verhalen zijn van de zijde van de parastatale bedrijven, maar er wordt geen concrete gedetailleerde informatie gegeven aan De Nationale Assemblee.

"Laat mij een concrete vraag stellen en laten wij zien of wij deze info krijgen, nog tijdens deze begrotingsbehandelingen. De vaste commissie van NH wenst alle relevante documenten te ontvangen over de aanbesteding en aanschaf van onze raffinaderij. Wij wensen een kopie van het contract. "Voorzitter, wij worden vanuit diverse hoeken heel verschillend geïnformeerd!", betoogde Parmessar. Hij beloofde in de tweede ronde hier dieper op in te zullen gaan, nadat minister Regilio Dodson antwoord heeft gegeven.

Via de parastatale bedrijven gaat er veel meer geld om aan aanbestedingen dan de zeventien ministeries, meent Parmessar. "Wij hebben totaal geen inzicht in deze materie. Totaal geen transparantie, terwijl het om middelen van de samenleving gaat. Verhalen over directieleden die bedrijven opzetten om diensten en goederen te leveren, zijn publiek geheim en decennia tolereren wij dit. Het gaat om vele honderden miljoenen die per jaar op een non transparante manier de samenleving onttrokken worden! Iedereen praat over salarissen van ministers en DNA-leden, alsof zij tot de hoogste inkomensgroepen behoren. Wel dan wil ik het vandaag verklappen: een DNA lid ontvangt maandelijks – ik lees uit mijn salarisslip – aan 'Vergoeding Assembleelid SRD 8.091 maandelijks, uitgezonderd enkele toelagen (geen vakantiegeld, dus 12 maanden salaris per jaar)."

De begrotingsbehandeling wordt vandaag om 9.00 uur hervat en duurt tot 20.00 uur met een lunchpauze ertussen.
Advertenties