Suriname krijgt meer bekendheid in de streetart wereld
05 Dec 2015, 13:43
foto
Suriname krijgt meer bekendheid als land door een filmpje over streetart.


De Australische Selina Miles heeft met haar filmpje Fluorescencia , die zij deze week lanceerde over de Switi Rauw Streetfest 2015, Suriname bekender gemaakt in de streetart gemeenschap van de wereld. In het filmpje worden de ervaringen van straatkunstenaar Felipe Pantone uit Spanje en Rebecca Smith uit London gedeeld over de realisatie van de muurschildering op de J. E. Dennertschool aan de Achillestraat. Daarbij wordt er ook uitleg gegeven over het projecteren op de muur.

De muurschildering en zes andere hebben zij geproduceerd samen met Vernon Simons, Joey Roberts, Ernesto Saldi, Shellyan Fraser, Omar Kasijo, Anunciata Goudzand en Fabian de Randamie, allen leden van Switi Rauw. De video wordt verder verspreid via het internet en diverse streetart forums. Suriname krijgt hierbij meer bekendheid als land en ook als locatie waar er een levendige streetart cultuur is. Een groot aantal straatartiesten van verschillende landen heeft positief gereageerd op het audio visueel product en al interesse getoond om Suriname te bezoeken om er kunstwerken neer te zetten.

Het streetart festival vond dit jaar voor de derde plaats in de maand oktober. Het thema was 'collaborate' oftewel 'samenwerken'. Pantone reist de wereld rond om muurschilderingen te plaatsen. Daarbij wordt hij vaak genoeg vergezeld door Miles die de realisatie van de schilderingen vastlegt middels film en fotografie. Smith houdt zich bezig met grafittimapping en heeft in Suriname dit voor het eerst gedaan. Het contact tussen Miles en Switi Rauw begon heel vroeg in het jaar toen er een gesprek over grafittimapping op gang kwam. Zij was geïnteresseerd in de streetart van Suriname en na een aantal gesprekken werd het plan opgesteld om haar naar Suriname te halen en samen met Pantone en Smith een schildering neer te zetten en dat te animeren middels grafittimapping. De Surinaamse artiesten kregen de kans om met de groep uit het buitenland te babbelen over wat zij zoal doen en ook hoe streetart zich ontwikkelt in de wereld.

Switi Rauw is een project van Kevin Headley uit Suriname en Hedy Tjin uit Nederland met als hoofddoel stadsverfraaiing met kunst in gang te zetten. Door middel van legale ’streetart’ worden verwaarloosde muren en of plekken langs de weg, beschilderd.
Advertenties