Grensgeschil niet besproken met Guyanezen
17 Oct 2015, 10:18
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en haar Guyanese collega Barton Scotland, schudden elkaar de hand. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Assemblee (DNA) en de parlementaire delegatie uit Guyana leggen de nadruk op goed nabuurschap. Het grensgeschil Tigri is niet door de twee parlementen besproken. “Dat is het werk van de presidenten en de ministers van Buitenlandse Zaken. Wij gaan niet de buitenlandse politiek van de president overnemen. Natuurlijk praten we in onze landen met onze presidenten en geven onze mening. Tigri is niet op de agenda,” zegt Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

Het is de bedoeling dat er regelmatig contact is met het Guyanese parlement, om een goede relatie te hebben, "niet alleen omdat we veel gemeenschappelijke belangen hebben, maar ook omdat het van belang is om goede vrienden te zijn met de buren," stelt Simons. Ook Barton Scotland, voorzitter van het Guyanese parlement benadrukt de vriendschappelijke band met Suriname. “Ik kijk er naar uit om door te gaan op deze manier.” Barton is vooral onder de indruk van de automatisering in het parlement.

Een interessant verschil tussen de twee volksvertegenwoordigers is, dat in Guyana ook ministers deel uit kunnen maken van het parlement. Tijdens dit bezoek zijn meegereisd de ministers van Regionale Ontwikkeling en van Buitenlandse Zaken. De Guyanese delegatie heeft ook verschillende oriëntatiebezoeken gebracht aan onder andere Staatsolie en Weg naar Zee, waar een project wordt uitgevoerd met mangrove. De Guyanezen zijn sinds woensdag hier en blijven tot zondag.

Raoul Lith
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July