Bedrijfsleven tevreden met gesprek regering
18 Sep 2015, 00:43
foto
Vertegenwoordigers van de bedrijfslevenorganisaties na het onderhoud met de regeringsdelegatie. (Foto: Raoul Lith)


Bedrijfslevenorganisaties zijn tevreden over het strategische onderhoud dat donderdag gevoerd is met de regeringsdelegatie onder leiding van president Desi Bouterse. De rekenmodellen zijn met elkaar vergeleken om te komen tot berekening van de kostprijs van een kilowattuur elektriciteit. Een technisch team van de regering en bedrijfsleven zal in het weekend aan de slag gaan om de modellen in overeenstemming te brengen met elkaar. Bedrijven die hun goederen al verhoogd hadden op basis van de aankondiging van de regering dat de stroom- en watertarieven per 15 september verhoogd zouden worden, zullen deze terugdraaien.

De voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Ferdinand Welzijn, zegt aan Starnieuws dat partijen het met elkaar eens zijn dat op economisch vlak nu geen ruis moet zijn. De verhogingen zijn aangekondigd zonder overleg te plegen. Dit heeft gemaakt dat diverse organisaties uit het bedrijfsleven zich gebundeld hebben. Ook de vakbeweging heeft hetzelfde gedaan. De Vereniging van Winkeliers, de Vereniging van Chinese Winkeliers, de VSB, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, de Algemene Aannemers Vereniging en de Kamer van Koophandel en Fabrieken trekken gezamenlijk op.

De bedrijfslevenorganisaties hadden ruim acht maanden geleden reeds er op gewezen dat de efficiency en verspilling bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) aangepakt moest worden. Er is geen bezwaar tegen prijsaanpassing, maar deze moet realistisch zijn. "Wij weigeren te betalen voor inefficiency en er moet ook geen kruissubsidie zijn. Voor kwetsbare groepen moet er eens subjectsubsidie komen," legt Welzijn uit. Hier heeft de regering begrip voor. Er is gewezen op de consequenties van het doorvoeren van een verhoging zonder de maatregelen die nodig zijn ook te treffen. Vooral kleine bedrijven zullen ertoe overgaan om personeel af te vloeien. Welzijn is blij dat er nu een goede basis is gevonden om goed overwogen besluiten te nemen. Het bedrijfsleven en de vakbeweging hebben dezelfde deskundige die de kostprijs heeft berekend van 43 cent voor een kWh. De regering komt op ruim SRD 60 cent. De hoogte van het uiteindelijke bedrag moet nog worden vastgesteld.
Advertenties